“Er is bewijs dat genderdiversiteit tot betere prestaties leidt. Waar wachten we nog op?”

Meyrem Almaci over vrouwelijk leiderschap

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. In deze reeks vraag ik tien inspirerende vrouwen die vandaag topposities bekleden, waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities? Foto’s: Bas Bogaerts. Video: Claudia Offeciers

“Elke vrouw die ik ken, heeft een verhaal,” zegt de partijvoorzitter van Groen, Meyrem Almaci. Ook zij. En het hare leest soms als een pittige avonturenroman. Een situatie: in het Federaal parlement verdedigt Meyrem vooraan in de arena haar politieke standpunten die in strijd zijn met de vorige spreker. Er komt reactie van een mannelijke parlementariër en die luidt: “och, doe eens niet zo emotioneel” waarop de rest van de mannelijke aanwezigen grinniken. “Kijk,” zegt ze, “het is een zeer bewuste en dodelijke tactiek om vrouwen in de politiek zo buiten spel te zetten. En ze wordt vaak toegepast. Mijn vrouwelijke collega’s en ikzelf proberen die mannen een spiegel voor te houden door met dezelfde wapens te strijden. We vragen hen tijdens pleidooien ook doodleuk om de zaken nu eindelijk eens ‘rationeel’ te bekijken. En dan weten ze niet waar ze het hebben, want ze hebben geen idee hoe ze daar zelf op moeten reageren. En dat is eigenlijk nog het grootste probleem: sommige politici gedragen zich graag macho en zijn zich niet bewust van de genderdiscriminatie die ze daardoor toepassen of instandhouden.”

Een kernkabinet met vele tinten grijs

Ondanks haar kleine gestalte valt Meyrem op wanneer ze in een politieke context in beeld komt. Fel, meestal aan het woord, geheven hoofd tussen zwermen mannelijke collega’s die in debatten duidelijk niet altijd helemaal op hun gemak zijn bij haar. “Mannen zijn het nog altijd niet gewoon om tegen vrouwen op te botsen in de politieke arena,” zegt Meyrem. ‘En dat anno 2018!

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen