Anders bekeken

De blutsen en builen van de skate or die!-generatie

Mid90s (2018) van Jonah Hill

In zijn opwindende regiedebuut Mid90s schetst Jonah Hill de groeipijnen van een groepje Los Angeles-tieners die al skatend hun moeilijke thuissituatie ontvluchten.

Volwassen worden doe je met vallen en opstaan. Daar is skaten ook zo’n mooie metafoor voor. Nergens liggen pijn en euforie zo dicht bij elkaar als bij deze rebelse straatsport. Dat is ook Jonah Hill niet ontgaan. In zijn regiedebuut slalomt de Superbad en The Wolf Of Wall Street-acteur tussen die uitersten om de 12-jarige Stievie te doorgronden die thuis door zijn grote en agressieve broer klein wordt gehouden, maar buitenshuis stilaan tot volle wasdom komt dankzij enkele skaters. Zij nemen hem op sleeptouw door het even groezelige als glamoureuze Los Angeles, om er te skaten, te feesten en zijn plaats in de wereld te ontdekken.

Samen vormen Stievie (Sunny Suljic) en zijn baggy clothed friends Ray (Na-kel Smith), Fuckhead (Olan Prenatt), Fourth Grade (Ryder McLaughlin) en Ruben (Gio Galicia) een bonte band of misfits die skaten niet als een hobby zien, maar als een redding. In één van de ontroerendste scènes vertelt Ray dan ook vaderlijk tegen de jonge Stievie – volgens één van de meiden is hij op de leeftijd vlak voordat jongens in eikels veranderen – dat hij niet moet denken dat zijn leven moeilijker is dan dat van zijn coole vrienden,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Johannes De Breuker is cultuurjournalist en redacteur. In zijn scherpe oordelen over film doorprikt hij graag filterbubbels. Inclusief de zijne.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be