Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Denk je bij midlife spontaan aan crisis en opvliegers? Think again, zeggen Hélène Van Herck en Ann Lemmens. De twee ervaringsdeskundigen achter Wifty praten al vijf jaar lang over hoe het leven echt wel rockt tussen je 40ste en je 60ste – betere seks, iemand? – en nu hebben ze zelfs een boek uit: ‘Midlife KICK, de kracht van het ouder worden’. Onze abonnees lezen kunnen hier al een voorpublicatie lezen. Foto: Jean Van Cleemput

Hélène: ‘Oh nee, ik word negenentwintig, ik ben oud!’ zuchtte de knappe blondine, terwijl ze ons met een droevige hondenblik aankeek. ‘Oud? Te oud waarvoor?’ lachten haar moeder en ik in koor. ‘Ik ben bijna dertig, daarna komt die veertig en dan ben ik halfweg!’ panikeerde ze. ‘Oei, dat is bijna dood, lieverd’, grapten we terug.

Vonden wij onszelf ook oud toen we dertig werden? Waarschijnlijk wel, maar ik herinner het me niet. Ik weet wel dat ik elke verjaardag meer dan uitbundig vierde, en dat ik vijftig worden geweldig vond. Vooral voor de festiviteiten, van het getal zelf lag ik niet wakker. Mezelf oud vinden heb ik nooit gedaan. Ook vandaag niet.

Maar ik begrijp wel dat jongere vrouwen soms bang zijn dat ze op een of andere manier niet staan waar ze zouden moeten staan volgens de regels van het ouder-worden. Dertig en nog altijd single? Vijfendertig en nog geen kinderen? Veertig en nog geen eigen huis? De druk is groot. En je kunt hun niet vertellen dat vijftig worden bevrijdender is dan elke andere leeftijd, omdat we zelf ook door al die fases zijn gegaan voor we dat doorhadden.

“Ouder worden? Graag en liefst zo veel mogelijk. Maar ons oud voelen? Daar doen we niet meer aan mee.”

Jongere vrouwen lijden vaak aan vroegtijdige ouderdomsangst. Vrouwen tussen vijfentwintig en vijfendertig gebruiken meer anti-agingproducten dan vrouwen tussen vijfenveertig en vijfenvijftig.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen