Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Denk je bij midlife spontaan aan crisis en opvliegers? Think again, zeggen Hélène Van Herck en Ann Lemmens. De twee ervaringsdeskundigen achter Wifty praten al vijf jaar lang over hoe het leven echt wel rockt tussen je 40ste en je 60ste – betere seks, iemand? – en nu hebben ze zelfs een boek uit: ‘Midlife KICK, de kracht van het ouder worden’. Onze abonnees lezen kunnen hier al een voorpublicatie lezen. Foto: Jean Van Cleemput

Hélène: ‘Oh nee, ik word negenentwintig, ik ben oud!’ zuchtte de knappe blondine, terwijl ze ons met een droevige hondenblik aankeek. ‘Oud? Te oud waarvoor?’ lachten haar moeder en ik in koor. ‘Ik ben bijna dertig, daarna komt die veertig en dan ben ik halfweg!’ panikeerde ze. ‘Oei, dat is bijna dood, lieverd’, grapten we terug.

Vonden wij onszelf ook oud toen we dertig werden? Waarschijnlijk wel, maar ik herinner het me niet. Ik weet wel dat ik elke verjaardag meer dan uitbundig vierde, en dat ik vijftig worden geweldig vond. Vooral voor de festiviteiten, van het getal zelf lag ik niet wakker. Mezelf oud vinden heb ik nooit gedaan. Ook vandaag niet.

Maar ik begrijp wel dat jongere vrouwen soms bang zijn dat ze op een of andere manier niet staan waar ze zouden moeten staan volgens de regels van het ouder-worden. Dertig en nog altijd single? Vijfendertig en nog geen kinderen? Veertig en nog geen eigen huis? De druk is groot. En je kunt hun niet vertellen dat vijftig worden bevrijdender is dan elke andere leeftijd, omdat we zelf ook door al die fases zijn gegaan voor we dat doorhadden.

“Ouder worden? Graag en liefst zo veel mogelijk. Maar ons oud voelen? Daar doen we niet meer aan mee.”

Jongere vrouwen lijden vaak aan vroegtijdige ouderdomsangst. Vrouwen tussen vijfentwintig en vijfendertig gebruiken meer anti-agingproducten dan vrouwen tussen vijfenveertig en vijfenvijftig.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen