Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Denk je bij midlife spontaan aan crisis en opvliegers? Think again, zeggen Hélène Van Herck en Ann Lemmens. De twee ervaringsdeskundigen achter Wifty praten al vijf jaar lang over hoe het leven echt wel rockt tussen je 40ste en je 60ste – betere seks, iemand? – en nu hebben ze zelfs een boek uit: ‘Midlife KICK, de kracht van het ouder worden’. Onze abonnees lezen kunnen hier al een voorpublicatie lezen. Foto: Jean Van Cleemput

Hélène: ‘Oh nee, ik word negenentwintig, ik ben oud!’ zuchtte de knappe blondine, terwijl ze ons met een droevige hondenblik aankeek. ‘Oud? Te oud waarvoor?’ lachten haar moeder en ik in koor. ‘Ik ben bijna dertig, daarna komt die veertig en dan ben ik halfweg!’ panikeerde ze. ‘Oei, dat is bijna dood, lieverd’, grapten we terug.

Vonden wij onszelf ook oud toen we dertig werden? Waarschijnlijk wel, maar ik herinner het me niet. Ik weet wel dat ik elke verjaardag meer dan uitbundig vierde, en dat ik vijftig worden geweldig vond. Vooral voor de festiviteiten, van het getal zelf lag ik niet wakker. Mezelf oud vinden heb ik nooit gedaan. Ook vandaag niet.

Maar ik begrijp wel dat jongere vrouwen soms bang zijn dat ze op een of andere manier niet staan waar ze zouden moeten staan volgens de regels van het ouder-worden. Dertig en nog altijd single? Vijfendertig en nog geen kinderen? Veertig en nog geen eigen huis? De druk is groot. En je kunt hun niet vertellen dat vijftig worden bevrijdender is dan elke andere leeftijd, omdat we zelf ook door al die fases zijn gegaan voor we dat doorhadden.

“Ouder worden? Graag en liefst zo veel mogelijk. Maar ons oud voelen? Daar doen we niet meer aan mee.”

Jongere vrouwen lijden vaak aan vroegtijdige ouderdomsangst. Vrouwen tussen vijfentwintig en vijfendertig gebruiken meer anti-agingproducten dan vrouwen tussen vijfenveertig en vijfenvijftig.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen