Wel mijn DNA, niet mijn kind

Wel mijn DNA, niet mijn kind

Over zaad- en eiceldonors

Dit artikel werd ook gepubliceerd in Bookzine 5 dat te koop is de webshop. Of lees het artikel digitaal via Blendle

Geen verlangen zo immens als een kinderwens. ­­En als het niet lukt, geen verdriet zo immens. Daarom: lang leve alle donoren van zaad en eicellen. Dankzij hen komt er soms alsnog nieuw leven. Redactrice Louise ­onderzoekt waarom zij willen geven. Illustraties Charlotte Vanderputte

Uit de recentste cijfers blijkt dat in België in 2014 in alle reproductieve centra samen in totaal 8.416 baby’s geboren werden die met behulp van een donoreicel of donorsperma verwekt werden. Ik vroeg me af wat de mannen en vrouwen die zaad- of eicellen doneerden motiveerde. Doen ze het uit naastenliefde of uit geldnood? Om hun genen te verspreiden of om een vriend of vriendin uit de nood te helpen? Lien (30) doneerde zo’n 6 jaar geleden eicellen en bekijkt het allemaal heel nuchter.

Lien: “Ik doneerde tijdens mijn studententijd aan het Universitair Ziekenhuis in Brussel. Ik had geld nodig om op reis te gaan en had van een bevriende studente geneeskunde gehoord dat je voor je donatie een vergoeding van zo’n 2.000 euro ontving. Ik meldde me aan zonder er echt verder over na te denken en startte de maandenlange procedure. Als ik op voorhand had geweten hoeveel werk het was, was ik er misschien niet mee doorgegaan. Je doorloopt eigenlijk een hele IVF-procedure en krijgt hormonen om zoveel mogelijk eicellen aan te maken. Dat betekent dat je gedurende een paar maanden meerdere keren moet langsgaan in het ziekenhuis. De effectieve pick-up, zoals dat heet, gebeurde onder plaatselijke verdoving en was binnen een kwartiertje gepiept. Ik herinner me dat ik eigenlijk niet zo goed besefte wat er allemaal gebeurde en dat ik weinig uitleg kreeg. De steriele ziekenhuisomgeving en de routinematige behandeling zorgden ervoor dat ik mij een beetje een nummer voelde.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen