Minder schrijven over terreur is niet zo’n gek idee

Bij elke aanslag vragen we ons op de redactie af hoe we moeten reageren. Wat valt er nog te zeggen om mensen een hart onder de riem te steken? Na Londen besloten we: deze keer zeggen we niets, want eerlijk gezegd weten we het zelf niet meer.

Misschien was het ook niet nodig om iets te zeggen. Andere media zeiden al heel veel. Teveel, vond schrijfster Saskia de Coster. In haar column in De Morgen riep ze diezelfde krant op om een week niet over terreur en aanslagen te schrijven. “Het nieuws is obsessief gericht op aanslagen en terreur. Dat is normaal, zou je kunnen zeggen, dat is berichtgeving. Dat is een focus, zou je ook kunnen zeggen.” Ze vroeg haar krant die focus eens te verleggen.

“Ik zou het willen omdraaien. Waar hebben we het niet over, doordat we het zoveel over terreur hebben?”

Op Twitter, de plek waar je meteen moet kijken als je kritiek zoekt op eender welk opiniestuk, werd haar verweten dat ze onrealistisch is. Dat niet berichten hetzelfde is als wegkijken. Op Facebook waren er mensen die 140 tekens al teveel vonden en enkel een plaatje van een struisvogel postten.

Is minder berichten over aanslagen inderdaad hetzelfde als wegkijken? Ik zou het willen omdraaien. Waar hebben we het niet over, doordat we het zoveel over terreur hebben?

Is er een aanslag, dan domineren live blogs met titels als “alles wat we tot nu toe weten over de aanslagen” de krantensites. Het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers. Welke wapens. Hoeveel daders. Mogelijke motieven van de daders. Profielen van de daders. Foto’s van de slachtoffers. Verhoogde veiligheidsmaatregelen. Boze politici.

Deze week publiceerde Politico een grafiek met de titel How to fight terrorism? Start with the facts. De feiten die je zou verwachten: toename van radicalisering,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!