“We zijn meer dan eens het slachtoffer geweest van intimidatietactieken”

“Veel mensen denken dat humanitair werk gemakkelijk is, maar dat is het niet,” aldus Regina Catrambone, mede-oprichtster van MOAS, een NGO die al 40.000 mensenlevens op zee heeft gered. Humanitaire organisaties zoals MOAS komen voor heel wat uitdagingen te staan: (Europese) overheden die niet willen meewerken, de niet-bestaande empathie van smokkelaars en de emotionele impact die het allemaal met zich meebrengt. En toch blijven ze gaan: “We zijn nu eenmaal allemaal verantwoordelijk voor de wereld waarin we leven.”

“Niemand verdient het om te sterven op zee.” Dat is sinds haar oprichting in 2013 het moto van de humanitaire Search en Rescue -organisatie ‘Migrant Offshore Aid Station’ (MOAS). Het is ook wat de oprichters van MOAS, het Amerikaans-Italiaans koppel Christopher en Regina Catrambone, zich enkele maanden voor het ontstaan van MOAS realiseerden. Ze zagen namelijk vanop hun luxejacht een jas drijven in de Middellandse Zee. “Wellicht van een verdronken vluchteling,” zei de kapitein toen. Voeg daar een emotionele oproep van de paus aan toe en MOAS was geboren.

Sindsdien heef MOAS al 40.000 mensenlevens gered en talloze missies op zee uitgevoerd. Tot vorig jaar was de organisatie vooral werkzaam op de Middellandse Zee.

“Taxidienst” voor mensensmokkelaars

In april 2017 kwam het echter tot een discussie met de Italiaanse justitie. Die beschuldigde MOAS en andere humanitaire organisaties er namelijk van een soort ‘taxidienst’ te spelen voor Libische mensensmokkelaars en ‘hun’ bootvluchtelingen. Die periode “was enorm teleurstellend: solidariteit werd het slachtoffer van fake news en haters. MOAS werkt niet samen met mensensmokkelaars,” benadrukt Regina.

“Het maakt smokkelaars niet uit of mensen sterven tijdens de rit of hun bestemming bereiken.”

De beschuldiging is eigenlijk een belediging. “Smokkelaars geven niets om hun menselijke lading. Ze profiteren van wanhopige mensen en willen een zo hoog mogelijke winst maken. Hun slachtoffers zijn hun inkomen en de veiligheid van de vluchtelingen is geen prioriteit.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen