Drie vrouwen over hun verdomd mooie bevalling

Drie vrouwen over hun verdomd mooie bevalling

Sofie Peeters werkt als regisseur en journaliste. Ze draaide de documentaire ‘the road to motherhood’ voor het CANVAS-programma 4X7, over de drang naar snelheid en efficiëntie bij bevallingen. Maar voor Charlie maakt ze hierbij graag nog een mooie kanttekening en sprak met vrouwen die positief terugkijken op hun bevalling.
 Je kan de docu hier bekijken.

Kristien (35) tweede kindje – thuisbevalling

“Ik beval nog liever dan ik een tand laat vullen.” Dat gevoel had ik na mijn eerste bevalling. Na enkele uren weeën opvangen en persen, lag er een pracht van een dochter op mijn buik. Alles verliep zo vlot en zonder tussenkomst van het ziekenhuispersoneel, dat ik mijn tweede bevalling graag thuis wilde doen. En zo geschiedde. Ik was 40 weken zwanger van ons tweede kindje, toen ’s nachts mijn water brak. Onze oudste was gelukkig al uit logeren bij haar grootouders, want de weeën kwamen meteen om de vijf minuten. Ze waren niet overdreven pijnlijk, maar ik wist: “Dit zal niet lang duren!” De zitbal werd mijn beste vriend: het schommelen hielp om de pijn te verzachten.

“De vroedvrouwen waren vertrouwde gezichten. Zij kenden mij, en ik kende hen.”

Mijn lief belde intussen de vroedvrouwen op en al na een half uurtje stonden zij aan onze deur. Het waren vertrouwde gezichten. Tijdens mijn zwangerschap had ik deze vrouwen vaak gezien en gesproken. Zij kenden mij, en ik kende hen. Dat gaf me een gerust en bemoedigend gevoel. Samen vingen we twee uur lang weeën op, tot ik volledige ontsluiting had. Ik mocht beginnen persen. Maar al na één perswee stopte de vroedvrouw me abrupt. “Kristien, de baby ligt in stuit. We moeten de ambulance bellen.” Help! Ik wist niet veel over stuitbevallingen, maar wel dat ze moeilijk verlopen. Was mijn kindje in gevaar? Moest ik dan toch in het ziekenhuis bevallen?

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen