Natuur als nieuwe luxe

Moet dat nou echt? De wandelcoach

Dit jaar verschijnt het ene na het andere boek over hoe gezond wandelen in de natuur voor ons is en ook minister Joke Schauvliege lijkt ineens het nut van bomen in te zien. Waar komt die fascinatie voor “natuur als nieuwe luxe” vandaan?

Bladerend door de nieuwste catalogi van uitgevers, waarin ze de boeken aanprijzen die dit jaar zullen verschijnen, valt me iets op: er komen een hoop boeken aan over wandelen in de natuur. Het boek ‘Het plezier van wandelen’ bijvoorbeeld, waarin de Noorse auteur Erling Kagge uitlegt dat “wandelen, stap voor stap vooruit, gaat over jezelf bekijken, de aarde liefhebben en je lichaam laten reizen in hetzelfde tempo als de ziel.” Of het boek over Shinrin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden: “op een bewuste manier door de natuur wandelen, aan blaadjes voelen, insecten bekijken, en de geur van bloemen opsnuiven.”

“De natuur als helende kracht. Het klinkt alsof de minister ook een zelfhulpboek te verkopen heeft.”

De nieuwe uitgaves borduren voort op het succes van de Scandinavische lifestyleboeken, vooral bekend van het boek ‘Hygge’, waarin de natuur als onmisbaar onderdeel van een gezonde en gelukkige levensstijl wordt neergezet. Zo raadt het ‘Lagom’ handboek, over de Zweedse kunst voor een beter leven, aan om ‘zoveel mogelijk te wandelen en van de natuur genieten, want dat is goed voor je lichaam én voor de moraal’. ‘Sisu’, een boek over ‘de Finse kunst om met kracht te leven’ heeft het over ‘de kracht van de natuur ervaren’.

Niet alleen uitgevers bevelen de natuur aan. Ook minister Joke Schauvliege lijkt terug te komen van haar bekende uitspraak dat een boom altijd de functie gehad heeft om gekapt te worden. Onder de hashtag #dewegvooruit tweette haar partij CD&V vorige week: “Wie stress heeft op het werk, kan voortaan beroep doen op een natuurcoach om al wandelend in het bos de problemen aan te pakken.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen