De documentaire die iedereen dit jaar moet zien

Anders Bekeken: I Am Not Your Negro (2016) van Raoul Peck

In de rubriek Anders Bekeken gaat redacteur Johannes niet enkel op zoek naar hoe goed een film is, maar vooral ook naar wat de film ons leert over vandaag. Deze keer: het bijzondere docu-essay I Am Not Your Negro schetst niet alleen een caleidoscopisch portret van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin, maar vooral ook van de wereld die hij beschreef. Dertig jaar na zijn dood klinken Baldwins stem en boodschap luider dan ooit.

Vaak bereiken documentaires maar een beperkt publiek en dat is spijtig. Gelukkig verschijnen er af en toe docu’s die wél een breed publiek vinden. Zo kon je in 2012 moeilijk naast Searching For Sugar Man en The Act of Killing kijken. De ene docu toont een intrigerende zoektocht naar een muzikant die door de tand des tijds werd opgepeuzeld, de andere portretteert de verzwegen geschiedenis van de Indonesische doodseskaders op verpletterende en kritische wijze. Dit jaar is Raoul Pecks I Am Not Your Negro de documentaire die iedereen moet zien.

Net als die twee andere docu’s koppelt Pecks film een sterke inhoud (de geschiedenis van de niet-blanke in Amerika) aan een overtuigende vertelmanier (de Afro-Afrikaanse schrijver James Baldwin die postuum een ongepubliceerd verhaal vertelt). Wie een biopic over James Baldwin hoopt te zien, komt dan ook bedrogen uit. Dat Baldwin in 1924 werd geboren, stierf aan maagkanker in 1987 en domineeszoon was, komt immers niet aan bod. Daarvoor ligt de nadruk teveel op zijn scherpe denken en de betoverende manier waarop hij dat kon overbrengen. Tijd om zijn gedachten te ordenen.

Amerika’s zwarte bladzijde

In I Am Not Your Negro gaat de Haïtiaanse cineast Raoul Peck op zoek naar James Baldwin om aan de hand van diens romans, essays en pakkende talkshowpassages de zwarte geschiedenis van Amerika te portretteren.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!