“Als patiënten niet genezen, blijf ik bij ze tot de dood”

Voorpublicatie: 'Draai niet om de dood heen - Als iemand van wie je houdt gaat sterven'

“Ik had dit boekje liever niet geschreven. Maar het is er, om te laten zien wat je te wachten staat als je hoort dat een geliefde gaat sterven.” NRC-redacteur Frederiek Weeda heeft het boek geschreven dat ze had willen lezen toen haar man steeds zieker werd en doodging. Hier kun je alvast een stukje uit haar boek lezen: een interview dat Weeda deed met oncoloog Manon Huizing, die zelf borstkanker bleek te hebben.

Anderhalf jaar na Menno’s dood interviewde ik oncoloog Manon Huizing. Een geweldig mens. Ze trekt veel tijd uit om met haar patiënten en hun naasten te praten. Ze had er zelfs vijftien geïnterviewd voor een boekje ‘Passie voor de patiënt’ (Willems Uitgevers). Maar vlak voordat het boekje af was, bleek ze zelf borstkanker te hebben.

“Ze vertrouwde het niet, ze had te veel vrouwen met beginnende borstkanker gezien.”

Manon Huizing had haast die ochtend in maart. In plaats van te douchen, waste ze zich snel bij de wasbak. In de spiegel zag ze iets raars aan haar tepel. Ze belde haar collega, die net als zij oncoloog is in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, en ze deden dezelfde dag tests. Er kwam niks uit. Vorig jaar had ze een ‘goeie’ mammografie gehad, Huizing is 53 jaar.

Maar ze vertrouwde het niet, ze had te veel vrouwen met beginnende borstkanker gezien. Om zeker te zijn vroeg ze diezelfde week een collega om 17 blinde biopten te nemen (een hap uit het weefsel). “Zij zei: ‘Waar dan Manon? Er is niks te zien.’ Ik zei: ‘Gewoon in en rond mijn borst waar de densere zone voelbaar is.’ Ik wilde het weten.” En ja hoor, in elke biopt bleken lobulaire kankercellen te zitten. Die zijn onzichtbaar voor de scan. “Ik heb geschreeuwd en gehuild. En ik heb mijn beide borsten er meteen af laten halen. Dat heeft niet zo veel zin,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen