Opgejaagd wwwild

Opgejaagd wwwild

Hoe vrij is het internet nog?

Ooit hoopten we de ultieme vrijheid te vinden  op het ­wereldwijde web. Vandaag kan er juist heel veel niet ­online, omdat de censuurpolitie jacht maakt op blote tepels en ander naakt. Wordt het tijd om de ­bokshandschoen op te nemen? Illustratie Flore Deman

Toen het Internet in de jaren 90 werd uitgerold, schreven we het nog plechtig met een hoofdletter. Wereldwijd juichten mensen, want voortaan waren we niet langer afhankelijk van enkele mediabonzen om een groot publiek te bereiken. We konden zelf beslissen wat we met wie deelden. Al snel ontstonden fora waarop we foto’s publiceerden en – al dan niet anoniem – onze mening of diepste gedachten deelden. Op het internet, ja, daar kon je pas écht vrij zijn.

Fast forward naar afgelopen zomer. Vlaamse musea pakken uit met een opvallende campagne die meteen viraal gaat. In een video die op sociale media circuleert, zien we hoe kunstliefhebbers in het Rubenshuis worden aangesproken door een man in uniform. “Heeft u een account op sociale media? Dan moeten we u beschermen voor de naaktheid”, vertellen ze aan de museumbezoekers. Vervolgens schermt de bewaker de schilderijen af en laat hij het publiek verdwaasd achter.

Verboden materiaal

Met hun campagne klagen de musea het censuurbeleid van Facebook aan. In de 16de eeuw waren we minder preuts dan nu, klinkt het. De voluptueuze vrouwen van Rubens zouden anno 2018 geweigerd worden op de meeste online platformen, omdat er naakte borsten op te zien zijn. Volgens de officiële regels van Facebook kan een advertentie op het platform inderdaad geweigerd worden als er naakt op te zien is – zelfs al gaat het om een schilderij. De illusie van het internet als vrijplaats voor wat in de offline wereld niet mocht, werd in drie decennia tijd aan diggelen geslagen.

“De illusie van het internet als vrijplaats voor wat in de offline wereld niet mocht,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen