Waarom ouders zoveel commentaar geven op elkaar

en hoe ik daar dan weer commentaar op heb

Voor ouders onder elkaar geldt één ding: als spreken zilver is, is preken goud. Waar mensen vroeger beleefd en desgevraagd hun mening gaven over mijn leven, mijn werk en mijn visies, is dat helemaal veranderd sinds ik moeder ben. Borstvoeden of niet, laten huilen, genderneutrale opvoeding of niet, crèche, onthaalmoeder of thuisblijven, schoolkeuze, outfits, wel of niet straffen en belonen, suiker, vetten, plastic speelgoed, buikgevoel volgen, ratio of consensus, een vast schema of behoefte-gedreven opvoeding, …

De lijst aan mogelijke-keuzes-waarmee-je-je-kind-voorgoed-verpest is eindeloos. Voor elke overtuiging vind je er zes die diametraal ingaan tegen wat je zelf denkt. Elk kamp gewapend met een ander wetenschappelijk onderzoek of opvoedboek, overgeërfde overtuigingen of ontluisterende nieuwe rapporten. Gelukkig is er één zekerheid: je doet het sowieso verkeerd. En dat wordt je snel diets gemaakt.

Een kind blijkt publiek domein. Je voedt niet je eigen jong op, maar een deel van de samenleving, zo redeneren veel mensen. Als ouder ben je dus vogelvrij. En aangezien velen ervan overtuigd zijn dat je vast niet goed genoeg geïnformeerd bent en daarom de verkeerde keuzes maakt, krijg je bakken kritiek, vermomd als ongevraagd advies.

“Gelukkig is er één zekerheid: je doet het sowieso verkeerd. En dat wordt je snel diets gemaakt.”

Het is om je te helpen, of eerder, om dat arme weerloze schepsel te redden, dat verkommert onder de incompetentie van de ouders. Supergezellig als moeder of vader, want het is natuurlijk niet zo dat je al niet genoeg aan jezelf twijfelt, daarbij geholpen door slaaptekort en het gebrek aan een voor-elk-kind-werkende-handleiding.

Je krijgt kritiek in conversaties die opvoeden als thema hebben, maar het leukste is dat je niet eens expliciet een gesprek hoeft te hebben. Gewoon door te bestaan en keuzes te maken, voelt een ander zich al uitgedaagd. Want uiteraard doe je de dingen die je doet als luidkeelse propaganda en als blijk van afkeuring voor hun keuze.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: