De Pechstrook

De Pechstrook

Je kunt het zo vaak vertellen als je maar wil, het is een verhaal waar gewoon geen sleet op komt. Het speelt zich af in de gouden eeuw van een levenstijd, de twintiger jaren. Mijn man is jong en blond en rijdt in een geleende auto en met een gloednieuw rijbewijs in zijn borstzak over een Franse snelweg. De zon is rond en citroengeel. Dat het leven je kan toelachen, hiervoor kende hij de uitspraak alleen van horen zeggen. Jarenlang was hij op de dool geweest. Op zoek naar iets waar hij nog altijd geen woord voor heeft gevonden.

Het waren sombere uren, alleen op de pechstrook. Bij tankstations en afritten. In de brandende zon. In de gietende regen. Alle weerstoestanden daartussenin hebben zijn langetermijngeheugen niet gehaald. Een duim in de lucht. De haastige zwier van de rugzak over zijn schouder als er eindelijk een auto vertraagde. Ik hoor het hem zo graag zeggen. ‘Ik maakte de mooiste bordjes van de snelweg.’ PARIS, LISBOA, BARCELONA.

Toen hij zijn rijbewijs behaalde, maakte hij een heilige belofte. Voortaan zou hij elke lifter op zijn weg meenemen. En aangezien je bij het maken van beloftes nooit kunt overdrijven, deed hij er nog een schep bovenop. Hij zou ze niet alleen meenemen, hij zou ze ook nog eens naar hun eindbestemming brengen, ongeacht het aantal kilometers. Hij ging voor niet minder dan de rol van de grote held.

“Er krijst een vogel, maar verder houdt de wereld de adem in.”

Terug naar de Franse snelweg en het nieuwe rijbewijs en de belofte die nog staat te blinken bovenaan zijn lijstje. Een bocht in de weg. Een stip in de verte. Een jongen met een bordje. Niet zo mooi als de tot repen gescheurde kartonnen kunstwerken die hij maakte, maar wel goed leesbaar. Clermont-Ferrand. Zijn hart maakt een dansje. Van voorpret drukt hij zijn rechtervoet alvast wat dieper in.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!