Phara de Aguirre: “Ik zeg vaak: ‘Ik mág nog acht jaar werken!’”

In de reeks ‘Women To Watch’ praten we met leading ladies van wie we iets kunnen leren. Phara de Aguirre bijt de spits af en met een terugblik op 25 jaar journalistiek. We zetten redactrice Camille, zelf newbie bij VRT NWS, tegenover een van haar rolmodellen. Video: Sara Stragier.

Phara, wat een eer! Ik moet toegeven dat het lichtjes spannend is om een van Vlaanderens beste interviewsters zelf te interviewen. Wanneer wist je eigenlijk dat je journaliste wilde worden?
Phara: “Ik was een laatbloeier op dat vlak, want ik was al 30 toen ik bij de VRT begon. Ik werkte eerst aan de universiteit, maar in 1989 gebeurde plots heel veel op wereldniveau. De Berlijnse muur viel, de situatie in Oost-Europa veranderde… Ik begon stilaan te beseffen dat ik mee het nieuws wilde maken. Ik wilde zijn waar het nieuws was. Dus schreef ik me in voor het openbaar examen van de VRT, ook al was ik toen zwanger van mijn derde kind. Ik weet nog dat ik het geluk had om precies tussen twee ingangsproeven te bevallen, anders had ik het wellicht niet gehaald. In 1994 begon ik eindelijk bij ‘Het journaal’, waarvoor ik in het begin buitenlandse beelden verzamelde en bewerkte.”

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, als kersverse mama van drie elke dag tegen de deadlines opboksen.
“Het is soms pittig geweest, ja. Kinderen krijgen is een keuze die je maakt en ik ben altijd ontzettend graag moeder geweest. Gelukkig was mijn man er ook. Omdat hij deeltijds werkte, kon ik het combineren. Ik weet nog dat mijn dochter ooit zei: ‘Ik wil later mama zijn zoals mijn papa’. We hebben nooit issues gehad over ‘dat is de taak van mannen en dit van vrouwen’. Mijn man was de zekerheid thuis, ik de verrassing.”

“Mijn man was de zekerheid thuis,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen