“Zowel Clinton als Trump zijn louche figuren”

Amerikanen bekennen kleur

Terwijl de wereld het glas heft op Hillary Clinton die eind juli de allereerste vrouwelijke Democratische presidentskandidaat werd, en zich stiekem verkneukelt om Donald Trumps voortdurende stroom van controversiële uitspraken, denken de Amerikanen na over hun stem in november. Zullen ze op Clinton, Trump, of toch maar een onafhankelijk kandidaat stemmen, zoals de groengezinde Jill Stein of de libertaire Gary Johnson? Ik vraag het aan voorbijgangers in twee staten die op politiek vlak elkaars uitersten zijn: het progressieve New York en het conservatieve Texas. Tekst en Foto’s: Julie Putseys

Mogelijk zijn dit de meest bewogen Amerikaanse verkiezingen ooit. Aan Republikeinse zijde heb je Donald Trump, die om de zoveel tijd de wereld choqueert met opruiende uitspraken over migranten, moslims, Mexicanen, journalisten en ander ‘gespuis’. Zelfs de steun in zijn eigen partij kwam zeer moeizaam tot stand. Dit bleek onder meer uit de protesten tijdens de Republikeinse Nationale Conventie in juli, waar hij officieel tot Republikeinse kandidaat werd gekroond.

In het Democratisch kamp loopt ook niet alles van een leien dakje. De Democratische voorverkiezingen waren een heftige strijd tussen Clinton en de socialistische Bernie Sanders, die enkele ongemakkelijke waarheden over de Amerikaanse politiek aan de kaak stelde, zoals de problematische campagnefinanciering en de corruptie bij grote bedrijven. Zijn beleidsvoorstellen zijn vooral populair bij jonge progressieve kiezers, waarvan velen maar moeilijk kunnen accepteren dat Sanders de voorverkiezingen niet won. Daarbovenop krijgt Clinton heel wat kritiek op het feit dat ze tijdens haar ambt als buitenlandminister vertrouwelijke werkmails verstuurde via haar privé-emailadres. De FBI nam de kwestie onlangs onder de loep en oordeelde dat Clinton ‘extreem nalatig’ is geweest.

En dan zijn er nog twee kandidaten die buiten het tweepartijensysteem vallen: Jill Stein van de Groene Partij en Gary Johnson van de Libertaire Partij. Nog nooit eerder kwam een onafhankelijke kandidaat als winnaar uit de bus, maar volgens de polls gaan ze deze keer wel significant veel stemmen binnenhalen.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!