We hebben allemaal iets te verbergen

Internetprivacy niet belangrijk? Think again!

We leven in een tijdperk waarin je op elke vraag een antwoord kan googelen en waarin we op tientallen websites een account hebben staan. Via onze computer, smartphone of zelfs smartwatch zijn we constant met het internet verbonden. Er belandt een gigantische hoeveelheid waardevolle informatie over ons online, of we het nu willen of niet. Een echte eyeopener op dat vlak is het nieuwe boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’ waarin journalisten Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn zich verdiepen in de gevolgen van het gebrek aan online privacy. Aan Charlie vertelt Dimitri waarom het hoog tijd is dat we iets doen aan die voortdurende inbreuk op ons privéleven.

In het boek vertrekken jullie van de privacyparadox: we zeggen wel dat we privacy belangrijk vinden, maar we gedragen ons er helemaal niet naar.
“Als je aan mensen vraagt, wat vind je van privacy? Dan zeggen ze ‘vreselijk belangrijk’, maar vervolgens zetten ze dan op Facebook dat ze dat vreselijk belangrijk vinden. Wij voeren dat idee op, maar niet om mensen erop te wijzen dat ze hypocriet zijn. Het is gewoon heel moeilijk om je daarnaar te gedragen: omdat mensen die technologie vaak niet goed gebruiken, maar ook omdat er vaak geen alternatieven zijn. Er is geen alternatief voor Facebook op dit moment, net zomin er een echt alternatief voor Google-producten is. Die diensten werken gewoon heel goed.”

Volgens jullie is het gevaarlijk om onze gegevens zomaar te grabbel te gooien.
“We hebben heel expliciet geprobeerd om met dit boek alles wat meer uit de ‘ik heb niets te verbergen’-sfeer te halen en te laten zien dat dit samenhangt met allerlei andere rechten.

We moeten vooral gaan focussen op hoe onze data worden gebruikt. Heel vaak gaat de discussie over wat bedrijven en overheden van je mogen verzamelen. Maar dat is niet meer zo interessant. Je moet vooral kijken: Hoe wordt het gebruikt?

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!