“Het cordon sanitaire heeft zijn beste tijd allang gehad”

Crash course over rechts-populisme

In Nederland liggen media onder vuur omdat extreemrechtse lavendelpopulist Thierry Baudet de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen werd; zijn Forum voor Democratie zou onevenredig veel gratis publiciteit hebben gekregen. Vervolgens mochten Annemans, Van Grieken en Dewinter van Vlaams Belang bij de VRT aanschuiven om de overwinning van Baudet te duiden. We vroegen twee populismedeskundigen de dans van rechtspopulisme met de media te analyseren.

In Nederland en Denemarken zijn rechts-populisten in het parlement vertegenwoordigd. In Noorwegen, Zwitserland, Italië en Oostenrijk zitten ze in de regering, in Polen en Hongarije mochten ze de premier aandragen. Maar waar hebben we het nu precies over als we het over rechtspopulisten hebben?

Léonie de Jonge, die aan de Universiteit van Cambridge promoveert op populisme, wijst erop dat politici die als ‘populistisch’ worden omschreven, vaak op het eerste oog niet veel met elkaar gemeen hebben. We gebruiken de term bijvoorbeeld voor rechtse politici zoals Geert Wilders of Marine Le Pen, die zich voor een streng migratiebeleid inzetten, maar we gebruiken de term ook voor linkse partijen zoals het Spaanse Podemos, dat zich juist voor een migrantenstemrecht inzet.

Gewone volk versus corrupte elite

De Jonge: “Wat populistische partijen verbindt, is dat zij zich inzetten voor het ‘gewone volk’, dat volgens hen wordt genegeerd en uitgebuit door een ‘corrupte elite’. Over het algemeen manifesteert populisme zich daarnaast vaak door een uitgesproken afwijzing van politieke correctheid. Voor populisten is geen enkel onderwerp taboe. En hoewel er in Europa niet-rechtse populistische bewegingen bestaan die populisme met een vorm van socialisme combineren – denk bijvoorbeeld aan SYRIZA in Griekenland of Podemos in Spanje – hebben we in Europa voornamelijk te maken met radicaal rechts-populistische partijen.”

Wat deze radicaal rechts-populistische partijen met elkaar gemeen hebben, is dat ze in de eerste plaats nationalistisch zijn. Omdat er in theorie ook liberale stromingen van nationalisme bestaan, gebruiken veel politicologen liever de Amerikaanse term nativism.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: