Doorgelicht

“Het cordon sanitaire heeft zijn beste tijd allang gehad”

Crash course over rechts-populisme

“Het cordon sanitaire heeft zijn beste tijd allang gehad”
Uit ons archief maar nog steeds actueel

Hoe kunnen we de populariteit van extreem-rechts verklaren? In Nederland liggen media onder vuur omdat extreemrechtse populist Thierry Baudet onevenredig veel gratis publiciteit kreeg. Maar ook in Vlaanderen hadden de kopstukken van Vlaams Belang Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken de voorbije maanden geen gebrek aan media-aandacht. We vroegen twee populismedeskundigen de dans van rechtspopulisme met de media te analyseren.

In Nederland en Denemarken zijn rechts-populisten in het parlement vertegenwoordigd. In Noorwegen, Zwitserland, Italië en Oostenrijk zitten ze in de regering, in Polen en Hongarije mochten ze de premier aandragen. Maar waar hebben we het nu precies over als we het over rechtspopulisten hebben?

Léonie de Jonge, die aan de Universiteit van Cambridge promoveert op populisme, wijst erop dat politici die als ‘populistisch’ worden omschreven, vaak op het eerste oog niet veel met elkaar gemeen hebben. We gebruiken de term bijvoorbeeld voor rechtse politici zoals Geert Wilders of Marine Le Pen, die zich voor een streng migratiebeleid inzetten, maar we gebruiken de term ook voor linkse partijen zoals het Spaanse Podemos, dat zich juist voor een migrantenstemrecht inzet.

Gewone volk versus corrupte elite

De Jonge: “Wat populistische partijen verbindt,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Wereld
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be