Hij die niet gezien mag worden

Het stille boycotten van holebipersonages

De wereld van vele Harry Potter-fans stortte op 31 januari even in toen bekend raakte dat het personage van Albus Perkamentus niet expliciet gay zou zijn in de tweede Fantastic Beasts-film. Vorige week bevestigde acteur Jude Law, die het personage vertolkt, dat Perkamentus voorlopig in de kast blijft. De fictieve homo mag nog steeds niet ongestraft zichzelf zijn in films en series, schrijft Sara Stragier.

Hoewel het laatste Harry Potter-boek alweer tien jaar oud is en de laatste film, Harry Potter and the Deathly Hallows, in 2011 de zalen bereikte, is de impact van J.K. Rowling’s brainchild allesbehalve geslonken. Met een hele musical en spin-off-filmreeks is het Harry Potter-universum een van de grootste franchises ter wereld. Allemaal mogelijk dankzij de gigantische fanbase, Potterheads genaamd.

“Perkamentus werd al ge-out door J.K. Rowling in 2007.”

Het zijn die Potterheads die hun ongenoegen uitten toen Warner Bros. aankondigde dat het personage van Albus Perkamentus niet expliciet homoseksueel zal zijn in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Voor de dreuzels (niet-tovenaars) onder ons: de reden waarom de geaardheid van de tovenaar van belang zou zijn, is omdat de slechterik van dienst, Grindelwald, de ex-lover van Perkamentus is.

Na een uitbundige ruzie, waarbij de zus van Perkamentus om het leven kwam, gingen de twee hun eigen weg. Maar in de Fantastic Beasts-franchise keert hij terug, gevaarlijker dan ooit. En aangezien Perkamentus al ge-out werd door J.K. Rowling in 2007, ondanks dat er in alle zeven boeken en acht films nooit een verwijzing naar zijn geaardheid was, zagen de fans nu een uitgelezen kans om die (ex-)romance in beeld te brengen. Maar daar komt volgens regisseur David Yates niets van in huis.

Back into the closet

De Amerikaanse theatergroep ‘Starkid’ herwerkte het hele Harry Potter-verhaal enkele jaren geleden al in een online musicalreeks.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen