“Je leeft maar één keer… dus je neemt best niet te veel risico’s”

Mijn eerste column van 2019 verschijnt in februari. De echte reden is omdat Charlie afgelopen maand hard op zoek ging naar gulle giften voor hun fundraising. Een even plausibele verklaring: mijn hardnekkige uitstelgedrag. In februari liggen de meeste goede voornemens al lang in duigen. Zelf begin ik er niet eens meer aan. Geen voornemens, maar ook geen grote plannen of carrièremoves voor mij. Je leeft tenslotte maar één keer… dus je neemt best niet te veel risico’s.

Vorige week hoorde ik een man spreken wiens leven toch maar voortkabbelde. Na de dood in de ogen te hebben gekeken, besloot hij het roer volledig om te draaien en iets wezenlijks te doen in zijn leven. Zulke ‘motivational speeches’ werken aanstekelijk… althans voor de volle twee uur. Ik ben dan wel geïnspireerd thuis gekomen, maar uiteindelijk ben ik niet verder gekomen dan die dag de was te doen in plaats van de dag nadien.

Enkele weken daarvoor ben ik jammer genoeg naar een begrafenis gegaan van iemand die te jong en te onverwacht is overleden. Op zo’n momenten hebben we de neiging om meteen te zeggen: ‘Zo zie je maar, het leven is kort. We kunnen best maar geen tijd verliezen.’ Maar ik heb eigenlijk de indruk dat het leven vrij lang is. Ik vraag me af wat een mens iedere dag moet doen. Ik kan toch niet dag in, dag uit spectaculair leven? Ik kan toch niet elke dag bergen beklimmen en diepzeeduiken. Dat lijkt me vooral zeer vermoeiend.

“Ik heb eigenlijk de indruk dat het leven vrij lang is. Ik vraag me af wat een mens iedere dag moet doen.”

Ik zie wel voorbeelden van mensen die super gestructureerd leven en elk uur van de dag nuttig lijken te besteden. Ze razen als een wervelwind door het leven. Ze lijken bergen te verzetten en te beklimmen,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen