“In tijden van verandering heb je vrouwen nodig”

Saskia Van Uffelen over vrouwelijk leiderschap

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. In deze reeks vraag ik tien inspirerende vrouwen die vandaag topposities bekleden, waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities? Video door Claudia Offeciers

No-nonsense Manager bij Ericsson Belux Saskia Van Uffelen gaat voor innovatie. En liefst met veel vrouwen in haar team, want vrouwen denken en handelen volgens haar toekomstgericht en creatief.

Appreciative understanding

Saskia is CEO van telecommunicatiebedrijf Ericsson Belux en Digital Champion voor de Europese Commissie en de Federale Overheid. Toch volgde ze nooit een opleiding in die richting. De overwegend mannelijk staf van Ericsson Belux, waar ze in 2014 de touwtjes in handen nam, bekeek haar bij haar aantreden dan ook enigszins wantrouwig. “Een vrouwelijke licentiaat lichamelijke opvoeding die een bedrijf komt leiden waar overwegend ingenieurs aan de slag zijn, dat zagen ze in eerste instantie niet zitten,” zegt ze lachend. “Zelf vond ik het een goede match, ik streef innovatie na en daarvoor moet je als CEO vooral in staat zijn om creativiteit en verandering in te voeren en te begeleiden.”

“Als je ergens binnen komt moet je je natuurlijk bewijzen en ik heb mij als vrouw extra hard moeten bewijzen.”

“Het was eigenlijk net goed dat ik geen kopie was van de vorige CEO en een verfrissend profiel had, anders zou alles bij het oude blijven. Maar met die ingesteldheid stond ik dus alleen. Dat was in het begin moeilijk. Jaloezie en wantrouwen zijn niet makkelijk weg te kneden,” zegt ze. “Mannen hadden het moeilijk met mijn aantreden, ze begrepen het niet. Als je ergens binnen komt moet je je natuurlijk bewijzen en ik heb mij als vrouw extra hard moeten bewijzen. Dat is niet altijd evident,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen