“Een kinderloos of single leven is geen leeg of mislukt leven”

Journaliste Emily Witt over relaties en seks, nu en in de toekomst

Het is de meest opvallende demografische ontwikkeling van de afgelopen decennia: we brengen steeds meer jaren door buiten een traditioneel gezinsverband. Dat geldt ook voor redactrice Selma, die 29 is en single. Ze denkt graag na over hoe we invulling zijn gaan geven aan onze relaties ten opzichte van vorige generaties. In de reeks Relaties Anno Nu brengt ze de meest interessante veranderingen in kaart.

Toegegeven: de reeks Relaties Anno Nu heeft even stilgelegen, omdat ik niet goed wist hoe te eindigen. Totdat ik de kans kreeg om journaliste Emily Witt te spreken over relaties en seks, nu en in de toekomst.

Emily Witt is de auteur van het boek ‘Future Sex’. Alleenstaand en in de dertig, dacht ze dat er snel een einde zou komen aan haar avonturen in datingland. En dat dat einde zich zou aankondigen in de vorm van huisje, boompje, beestje. Omdat het toch wat ingewikkelder bleek te zijn, besloot ze haar persoonlijke zoektocht naar liefde te documenteren. Ze probeerde alles uit wat het tijdperk van de ‘seksuele supermarkt’ te bieden heeft: van online dating, internetporno, polyamorie en orgastische meditatie tot verschillende seksuele subculturen. Ze ontdekte dat de overvloed aan opties niet noodzakelijkerwijs leidt tot een conventionele, langdurige relatie. En waarom zou dat eigenlijk moeten?

Emily, je schrijft dat steeds meer mensen relaties hebben waar we geen vocabulaire voor hebben. Wat betekent dat voor hoe we die relaties zien?
“Neem een concept als het huwelijk: iedereen snapt meteen wat het is. Er zijn hele structuren omheen gebouwd, zoals belastingen. Als je trouwt heb je het gevoel dat je aan een maatschappelijke verwachting voldaan hebt, dat je iets bereikt hebt. Tegenwoordig hebben mensen echter steeds meer soorten relaties die niet binnen dat kader vallen, maar die voor de betrokken partijen wel heel waardevol kunnen zijn. Als je geen woorden kunt geven aan de relaties die je hebt,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen