Even ontsnappen uit je hectische leven

Even ontsnappen uit je hectische leven

Een paar dingetjes over #selfcare

De afgelopen weken stonden social media in het teken van #metoo. Iets wat keihard nodig is – maar dat maakt het niet meteen een feest om verhalen over geweld te lezen en delen. Telkens als ik social media of een nieuwssite had bekeken, wilde ik mijn hoofd onder een kussen begraven en er alleen onderuit komen voor een kop hete thee. Het internet wist de oplossing voor mijn druilerige mood: meer “self-care” in de vorm van kleimaskers, positieve affirmaties en yoga-poses.
“Self-care is nu een hot topic, maar het idee erachter is niet nieuw.”

De vorige keer dat het nieuws maakte dat ik een onmiddellijke winterslaap wilde beginnen, was november 2016. Donald Trump was verkozen tot president van de VS. Ik weet nog dat ik ‘self-care tips’ googlede, en uit een lijst met 101-tips koos voor ‘go outside, shut the door. Ik bedacht dat ik naast een bos woon, liet mijn smartphone thuis en wandelde een paar uur door de regen. In het bos was alles nog zoals altijd en de vogels trokken zich geen hol aan van wie er zojuist president was geworden van de VS. In het bos ging het leven gewoon door. Mijn woede zakte weg, na twee uur wandelen voelde ik me eigenlijk best goed. Eenmaal thuis werd ik weer met de neus op de feiten gedrukt, maar voor even had het geholpen.

Blijkbaar was ik in november 2016 niet de enige die op zoek was naar manieren om slecht nieuws het hoofd te kunnen bieden. De week na de verkiezingen hebben de Amerikanen de term ‘self-care’ bijna twee keer zo vaak gegoogled als ooit eerder in de afgelopen twee jaar.

Goed voor jezelf zorgen, daar kan niemand op tegen zijn, zeker niet als het koud is buiten en binnen je smartphone blijft roepen dat er allerlei nare dingen gebeuren in de wereld waar jij nog niet over gelezen hebt.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen