“Er is meer solidariteit in Hollywood en dat hebben we nu hard nodig.”

Deze mensen strijden voor meer gendergelijkheid in de filmindustrie

Redactrice Loeke bezocht dit jaar de 43e editie van het Toronto International Film Festival (TIFF), de plek waar jaarlijks filmcarrières gemaakt worden, nieuwe sterren worden gelanceerd en Oscar buzz ontstaat. Op de rode loper paraderen sterren als Julia Roberts, Lady Gaga en Natalie Portman. Dit jaar organiseerde het festival naast de gewone programmering een protestbijeenkomst tegen seksisme in de filmindustrie. Loeke doet verslag vanaf Festival Street, in het epicentrum van het festivaldorp, waar de menigte bijeenkwam.

I’m calling out to all my brothers and sisters […] working together we can make a change”. Het zijn de woorden die zangeres Shakura S’Aida op zaterdagochtend op het prestigieuze Toronto International Film Festival (TIFF) 2018 zingt. Dit doet ze ter gelegenheid van de Share Her Journey Rally, de eerste protestbijeenkomst tegen seksisme in Hollywood georganiseerd door het Toronto International Film Festival l. Het is onderdeel van het voornemen van de directie om de gelijke behandeling van vrouwen in film, voor en achter de schermen, op de kaart te zetten.

“De belangstelling is zo groot dat wereldwijd uiteindelijk zelfs meer dan 22.000 mensen de live feed volgen.”

Terwijl even later No Doubts ‘I’m Just A Girl’ en Aretha Franklins ‘Respect’ uit de speakers klinken, loopt Festival Street, het epicentrum van het festivaldorp dat vier straten beslaat, voller en voller. Het is twee en een halfuur lang dé plek waar honderden vrouwen en mannen samen komen om de revolutie – want zo mogen we het inmiddels wel noemen – voort te zetten. De belangstelling is zo groot dat wereldwijd uiteindelijk zelfs meer dan 22.000 mensen de live feed volgen en #shareherjourney trending wordt op Twitter. Het officieuze motto van de vrouwenbeweging moge dus inmiddels wel duidelijk zijn: in grote getalen staan we sterk(er).

Sinds de #metoo-beweging bijna exact een jaar geleden volop in de spotlight kwam, wordt Hollywood gedwongen grove fouten jegens vrouwen (en minderheden) onder ogen te komen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen