“Je moet meteen afscheid nemen, terwijl je haar zo graag had leren kennen”

“Je moet meteen afscheid nemen, terwijl je haar zo graag had leren kennen”

In de reeks ‘Baby’s komen niet op bestelling’, vertelt documentairemaakster Sofie Peeters drie verhalen van koppels die vol liefde en overtuiging voor een kind kozen maar dat onverwacht niet kregen. Hoe zijn ze omgegaan met hun harde confrontatie met Moeder Natuur? Welke weg hebben ze afgelegd? Was dat altijd samen of ook soms onverbiddelijk ieder voor zich? Sigrid (31) en Tom (33) verloren twee jaar geleden hun dochtertje Liv na een zwangerschap van 30 weken. Ze werden intussen ook de ouders van een gezond zoontje, Noah.

Sigrid: “Zo’n drie jaar geleden beslisten we om aan kinderen te beginnen. Dat verliep best vlot; al na een paar maanden waren we in blijde verwachting. De NIPT-test, waarbij gescreend wordt op genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down, toonde geen problemen. Ook de echografie op 20 weken, waarop grondig wordt nagekeken of het kindje goed ontwikkelt, was helemaal in orde. We verwachtten een gezonde dochter! Toen waren we er helemaal gerust in.”

Tom: “Al was onze eigen gynaecologe bij die 20-wekenecho net op vakantie. En haar vervanger voerde het onderzoek wel erg snel uit. Maar hij zag niets zorgwekkend en daar waren wij natuurlijk heel blij mee.”

Sigrid: “Het verliep anders bij de volgende echo. Op 24 weken zag onze eigen gynaecologe een groeiachterstand van twee weken en een te kort neusbeentje. Dat zou kunnen duiden op een ernstig probleem. Ze stuurde ons meteen door naar een specialist.”

“Ik voelde meteen: ‘Dit zit niet goed.’ De onzekerheid was vreselijk.”

Tom: “Op dat moment kon ik de situatie nog wel relativeren. Alle voorgaande testen waren in orde. Een beetje groeiachterstand: hoe erg zou dat kunnen zijn? We moesten gewoon afwachten en luisteren wat de specialist zou zeggen. Maar voor Sigrid lag het anders.”

Sigrid: “Ik voelde meteen: ‘Dit zit niet goed.’ De onzekerheid was vreselijk. Elk uur leek dagen te duren.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen