“Ik merk dat vrouwen nog zeer veel opgeven voor de man met wie ze samen zijn”

Sihame El Kaouakibi over vrouwelijk leiderschap

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. In deze reeks vraag ik tien inspirerende vrouwen die vandaag topposities bekleden, waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities? Video door Claudia Offeciers

Sihame El Kaouakibi droomt niet alleen van een betere wereld voor onze jonge generaties, ze bouwt hem zelf op. Met haar veelgeprezen culturele jongerenorganisatie Let’s Go Urban stimuleert ze reeds sinds 2009 jongeren om hun talenten en sterktes te leren ontdekken, via sport, dans, muziek en theater. Daarnaast stampt ze initiatieven uit de grond om jongeren in al hun diversiteit en de bedrijfswereld dichter bij elkaar te brengen. “Dat is belangrijk,” zegt ze, “anders ontnemen we heel wat jongeren een beloftevolle toekomst en zullen onze doorgaans traditioneel blanke bedrijven er in een snel veranderende wereld niet langer in slagen om competitief te blijven. Zeker wat meisjes betreft is er een duwtje nodig.”

Jonge pottenstampster

Jong, vrouw, van allochtone afkomst en van plan om een steen te verleggen in de samenleving. Hoe begin je daar aan? “Dat heb ik me nooit afgevraagd,” zegt Sihame rustig. “Ik ging gewoon op mijn doelen af. Ik was 21 jaar toen ik startte en ik wist twee dingen: dat ik talent had en dat ik geloofde in iets. Er liep naar mijn gevoel van onderuit iets scheef in de samenleving. Zelf ben ik met het label kansarmoede geboren, zonder netwerk, zonder kapitaal en ik zag dat veel jongeren in een gelijkaardige situatie naast de maatschappij vielen. En al wist ik nog niet goed wat ik precies kon doen, ik wilde wel iets van binnenuit ondernemen om het tij te keren. In de eerste plaats door met de jongeren zelf aan de slag te gaan, door hen bewuster te maken van hun mogelijkheden en door hen te overtuigen dat ze hun ambities in het leven kunnen waarmaken.”

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen