Meisjesslaapkamer

Of ik even naar mijn vroegere kamer kan lopen, vraagt mijn moeder. Ze heeft een doos nylonkousen nodig die daar staat. Ik gehoorzaam, ben al onderweg. Al weken is ze bezig met een grote opruimactie en dat is zichtbaar. In de gang, op de treden en op de overloop staan zakken en dozen, netjes gelabeld. Alles moet weg. Het achterliggende plan is me niet helemaal duidelijk. Misschien wil ze graag eens een rondrad draaien in de vroegere kinderkamer.

“Niks is er van over. De vloer lijkt drie keer zo groot nu de meubels weg zijn.”

Ik duw de deur van mijn meisjeskamer open. Ooit het grote toevluchtsoord, de plek waar tegenslagen geen bereik hadden, waar ik voor elk groot verdriet een nummer in mijn cd-collectie had staan. Niks is er van over. De vloer lijkt drie keer zo groot nu de meubels weg zijn. Ook de schuine wand van mijn zolderkamer is leeg. Geen poster meer van de drijvende Ophelia, geen foto’s van Sarah Moon, niet dat ene overgeschreven zinnetje uit dat ene boek van Ray Loriga.

Tegen de muur geschoven staat nog één doos. Nylonkousen staat erop geschreven.
Je zou je maar vergissen en denken dat je hele jeugd erin zat.

Mijn moeder heeft me niet gewaarschuwd voor deze leegte, voor de rafelige randjes van haar opruimwoede. Ik vraag me af of het sentimenteel is of een goeie wetenschapsvraag, maar waar is het allemaal naartoe? Misschien tussen de brede spleet achter het bed gevallen, daar waar vroeger hele fortuinen kleingeld in verdwenen.

“Dat je zin had. Maar nooit in wat de pot schafte. Nooit in wat de leraar aardrijkskunde zei.”

Ik ga even liggen op de plek waar vroeger dat bed stond. Onder het dakraam. Onder de donkergrijze lucht. En op korte tijd komen ze allemaal weer voorbij, al die ledige ochtenden. De wekker die al drie keer was afgegaan.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen