doorgelicht

“Je hebt een soa. So what?”

“Je hebt een soa. So what?”
Deze reportage verscheen eerder in bookzine 3 met als thema Schaamte.

Een seksueel overdraagbare aandoening betekent gewoon dat je seks hebt gehad, niks meer en niks minder. Toch denken veel mensen dat het hen niet kan overkomen, en durven ze niet te vertellen dat ze besmet zijn. Maar je regelmatig laten testen en erover praten moet, voor ieders gezondheid. Hoog tijd om het taboe rond soa’s te doorbreken. Illustratie: Agnes Loonstra

“Toen ik op mijn 17 jaar te horen kreeg dat ik chlamydia had, stortte mijn wereld in. Ik had geleerd op school dat soa’s iets voor marginalen en dommeriken zijn – dat zou mij nooit overkomen! Ik was helemaal gedegouteerd van mezelf en de jongen met wie ik had geslapen. Ik heb gehuild bij de dokter, die mij toen aanraadde om tegen mannen die geen condoom wilden gebruiken te zeggen dat ik de pil niet nam. Zelfs tegen vriendinnen durfde ik het niet te vertellen. De jongen in kwestie was iets ouder dan ik en toen ik hem opbelde, leek hij er helemaal niet zo van te schrikken, terwijl ik echt pissig was. Hij was mijn eerste bedpartner na mijn eerste serieuze lief en toch voelde ik mij plots een sloerie.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Louise Vanderputte is een pragmatische idealist met een passie voor taal en mensen. Liefst van al verdiept ze zich telkens in een nieuw fenomeen dat haar fascineert, om het beter te proberen begrijpen. Vaak vloeit daar dan een niet te stoppen informatie-binge uit voort, maar soms gelukkig ook eens een tekst of een ander idee.

Lees verder in Lijf
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be