Mindfood

Spiritueel vloeken voor beginners

Moet dat nou echt? De f*ck it-hype

Spiritueel vloeken voor beginners

Hoge stapels van een oranje boek met het f-woord op de cover liggen deze zomer in elke vliegveld- en stationsboekhandel. ‘The subtle art of not giving a f*ck’ bevat dan ook een boodschap die handig is voor in je reiskoffer. Je baas die mailt terwijl jij op het strand ligt? Je schuldig voelen over calorierijk vakantievoedsel? F*ck dat.

“HEY FUCKFACE, THIS BOOK WILL CHANGE YOUR LIFE IN LIKE 12 SECONDS OR SOMETHING” schreeuwt de website van auteur Mark Manson bezoekers toe. Manson is net zo kwistig met hoofdletters als Donald Trump en vloekt als een kind dat net het f-woord ontdekt heeft.

Er is niets subtiel aan de vormgeving of inhoud van zijn knaloranje boek. Weinig doet vermoeden dat je in de vliegveldboekhandel naar een stapel zelfhulpboeken staat te kijken, en dat is precies de bedoeling. Dit boek is bedoeld voor wie geen zelfhulpboeken leest.

Het anti-zelfhulpboek

Wie leest er in het tijdperk van het zelfhulpboek nu geen zelfhulpboeken? Nou, mannen. Mannen kopen weinig zelfhulpboeken, maar schrijven er veel. Sterker nog, de meeste zelfhulpboeken worden geschreven door mannen en gelezen door vrouwen. Wie dus een zelfhulpboek weet te schrijven dat mannen en vrouwen aanspreekt,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be