Spullenobesitas

Stijn zette zijn innerlijke verzamelaar op dieet

Dit artikel verscheen in bookzine 4, met als thema Leve de Revolutie. Foto’s: Sarah Van Looy

“Je hebt te veel spullen, Stijn. Hoe gaan we dat ooit allemaal in het appartement krijgen?” Mijn vriend en ik hadden net een huurcontract ondertekend toen hij me confronteerde met de harde waarheid. Binnen 75 dagen zou ik verhuizen van een rijtjeshuis met drie verdiepingen, een kelder en heel wat ingebouwde (en propvol gestouwde) kasten, naar een appartement met twee slaapkamers. Er zouden minder opbergmogelijkheden zijn, bovendien waren we nu met twee.

Wat volgde was een race tegen de klok om binnen drie maanden drastisch in mijn bezittingen te snoeien. Ik was mentaal totaal niet voorbereid op de transformatie van hamster naar minimalist. Met als gevolg dat ik alle fases van een ingrijpend veranderingsproces aan den lijve ondervond.

Fase 1 Ontkenning

Ik kom uit een familie van verzamelaars. Mijn grootvader en moeder zijn meesters in de verzamelkunst. Mijn jeugd speelde zich af in huizen vol kasten met ditjes en datjes, in elke hoek van elke kamer stond er wel een. Elke vierkante centimeter kastruimte werd benut. Het typische aan Vlaamse huizen is dat men er vaak stukjes aanbouwt, die we ‘koterijen’ noemen. Die aanhangsels worden gewoonlijk opgetrokken om nog meer spullen te kunnen herbergen. De veranda van mijn ouderlijk huis transformeerde dan ook in een mum van tijd tot een glazen Museum van Onnodigheden.

Als kind was ik goed op weg om in de voetsporen van mijn voorouders te treden. Speelgoed, postzegels, flippo’s, vreemde munten, stripboeken… Ik verzamelde het allemaal. Rond mijn achttiende puilde mijn slaapkamer uit en besloot ik afstand te doen van heel wat bezittingen. De flippo’s doneerde ik aan mijn jongere neefjes, een nicht die al aan gezinsuitbreiding deed, kreeg veel speelgoed. Een hoop belandde zelfs,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen