“Ja papa, stieren huilen”

“Ja papa, stieren huilen”

Álvaro Múnera: van ex-stierenvechter tot dierenrechtenactivist

“Ik heb het stierenvechten leuk gevonden tot de laatste dag van mijn carrière.” Álvaro Múnera stopte helemaal niet met stierenvechten omdat hij plots in de zielige ogen keek van de stier die voor hem stond, zoals de beroemde foto van de berouwvolle stierenvechter wil laten geloven. Hij werd pas dierenrechtenactivist nadat hij verlamd geraakte tijdens een stierengevecht. “Ik heb pas spijt gekregen nadat de stieren mij hebben pijn gedaan.” Tolk & vertaling: Arkasha Keysers

Een stierenvechter die net diep in de ogen van een stier heeft gekeken en ter plekke beslist om te stoppen als toreador. Je hebt het beeld (hieronder) van de zogenaamd berouwvolle stierenvechter ongetwijfeld al zien passeren op sociale media. Maar het is een fake foto. De volgende tekst staat er telkens bij en klopt dus ook niét: Deze foto markeert het einde van de carrière van Álvaro Múnera. Hij stortte ineen, halverwege het stierengevecht, net op het moment dat hij zich realiseerde dat hij dit zachtaardige beest moest aanporren om hem aan te vallen. Hij is een hevige tegenstander geworden van stierengevechten. Zelfs toen de stier zwaargewond was door de picadors, viel hij deze man niet aan.

Het verhaal is te mooi om waar te zijn. De man op de foto die viraal is gegaan, is niet tot inkeer gekomen in de arena, maar is Javier Sanchez Vara, een Spanjaard die nog steeds vecht tegen stieren en allesbehalve spijt heeft. Hij vertelde voor het eerst aan Charlie hoe het zit, met die foto (zie deel 1 in ons bookzine of lees het online).

Klopt óók niet: Toreador Múnera zou op dit moment gezegd hebben: “En plots keek ik naar de stier. Hij had een onschuld in zijn ogen die alle dieren hebben in hun ogen,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen