“Ja papa, stieren huilen”

“Ja papa, stieren huilen”

Álvaro Múnera: van ex-stierenvechter tot dierenrechtenactivist

“Ik heb het stierenvechten leuk gevonden tot de laatste dag van mijn carrière.” Álvaro Múnera stopte helemaal niet met stierenvechten omdat hij plots in de zielige ogen keek van de stier die voor hem stond, zoals de beroemde foto van de berouwvolle stierenvechter wil laten geloven. Hij werd pas dierenrechtenactivist nadat hij verlamd geraakte tijdens een stierengevecht. “Ik heb pas spijt gekregen nadat de stieren mij hebben pijn gedaan.” Tolk & vertaling: Arkasha Keysers

Een stierenvechter die net diep in de ogen van een stier heeft gekeken en ter plekke beslist om te stoppen als toreador. Je hebt het beeld (hieronder) van de zogenaamd berouwvolle stierenvechter ongetwijfeld al zien passeren op sociale media. Maar het is een fake foto. De volgende tekst staat er telkens bij en klopt dus ook niét: Deze foto markeert het einde van de carrière van Álvaro Múnera. Hij stortte ineen, halverwege het stierengevecht, net op het moment dat hij zich realiseerde dat hij dit zachtaardige beest moest aanporren om hem aan te vallen. Hij is een hevige tegenstander geworden van stierengevechten. Zelfs toen de stier zwaargewond was door de picadors, viel hij deze man niet aan.

Het verhaal is te mooi om waar te zijn. De man op de foto die viraal is gegaan, is niet tot inkeer gekomen in de arena, maar is Javier Sanchez Vara, een Spanjaard die nog steeds vecht tegen stieren en allesbehalve spijt heeft. Hij vertelde voor het eerst aan Charlie hoe het zit, met die foto (zie deel 1 in ons bookzine of lees het online).

Klopt óók niet: Toreador Múnera zou op dit moment gezegd hebben: “En plots keek ik naar de stier. Hij had een onschuld in zijn ogen die alle dieren hebben in hun ogen,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen