De stierenvechter met spijt? Die bestaat ­helemaal niet

“Spijt? Ik had helemaal geen spijt. Ik veegde gewoon het zweet van mijn ­gezicht. Het was heel heet die dag.” Javier Sanchez Vara is de naam, en stierenvechten zijn beroep. De Spanjaard is de man op de antistierenvechtenfoto die al ­jaren de wereld verovert via sociale media, als zogenaamd berouwvolle stierenvechter. Wroeging heeft de stierenvechter niet, vertelt hij voor het eerst. En de fake foto heeft misschien zieltjes gewonnen onder dierenrechtenactivisten, intussen heeft de waarheid zwaar verloren. Met medewerking van Arkasha Keysers

Een stierenvechter die recht in de ogen van de stier heeft gekeken en ter plekke beslist te stoppen met zijn leven als toreador. Met zijn hand lijkt de toreador zijn voorhoofd te ondersteunen, en zo suggereert het beeld dat de man verdrietig is omwille van zijn eigen wandaden – zo staat het in de begeleidende tekst. Waarschijnlijk heb je de foto al op Facebook zien passeren, van de toreador die spijt kreeg. Die man wil ik ooit interviewen, dacht ik jaren geleden al. Want wat een inspirerend verhaal, en zie je wel, slechte mensen kunnen veranderen. Ik zag de titel al voor me: Van dierenbeul tot dierenredder – of iets in die trant.

En zie, het was fake news. Serieus fout.

1. De man op de foto is niet, zoals er staat, Álvaro Múnera, een stierenvechter met spijt, maar de net genoemde Javier Sanchez Vara. Dat is geen geheim, maar weinig bekend. Ik ontdekte het op de site van Alexander Fiske-Harrison, de Engelse filosoof en schrijver van ‘Into The Arena: The World of the Spanish Bullfight’.

2. Álvaro Múnera bestaat en is een ex-stierenvechter, maar hij stopte níét met stierenvechten omdat hij spijt had. Hij raakte verlamd bij een ongeluk en kon gewoon niet meer vechten. Pas na een lange revalidatie in de VS kwam hij tot inkeer.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen