Boekenclub

“Wat ooit onaanvaardbaar was, begint opnieuw voet aan de grond te krijgen”

Charlie leest: 'Superior' van Angela Saini

“Wat ooit onaanvaardbaar was, begint opnieuw voet aan de grond te krijgen”

In Charlie’s boekenclub gaat redactrice en litlover Selma op zoek naar auteurs en boeken die je moet kennen. Dit keer praat ze met wetenschapsjournalist Angela Saini over haar nieuwe boek ‘Superior’, waarin ze de strijd aanbindt met rassenwetenschap. Foto: Rainer Niermann

Angela Saini heeft een missie: afrekenen met gedateerd en gebrekkig wetenschappelijk onderzoek dat onze blik op de wereld blijft bepalen. Vorig jaar spraken we met haar over ‘Ondergeschikt’, het boek waarin ze de subjectieve blik van de wetenschap op vrouwen ontmaskerde. Deze week verschijnt haar nieuwe boek ‘Superior’, waarin ze rassenwetenschap onder de loep neemt. En dat is geen moment te vroeg, nu politici die geloven in ‘eigen volk eerst’ in heel Europa stemmen trekken.

Hoewel vandaag opnieuw populair, gaat de overtuiging dat er zoiets bestaat als ras en dat dit een indicator voor intelligentie of beschaving zou kunnen zijn, al eeuwen terug. “In de negentiende en achttiende eeuw vind je al sporen van wetenschappelijk racisme”, zegt Angela Saini. “In die tijd vroeg men zich af of er verschillende menselijke rassen of zelfs soorten waren. Toen Charles Darwin met zijn evolutietheorie kwam, probeerden andere denkers die theorie aan ras te koppelen: ze dachten dat bepaalde rassen minder ver geëvolueerd waren dan anderen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Wereld
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be