Van egotripper tot ontdekkingsreiziger

Anders Bekeken: The Lost City of Z van James Gray

In de rubriek Anders Bekeken gaat redacteur Johannes niet enkel op zoek naar hoe goed een film is, maar vooral ook naar wat de film ons leert over vandaag. Deze keer: The Lost City of Z van James Gray. In deze op feiten gebaseerde film trekt de Britse avonturier en ontdekkingsreiziger Percy Fawcett aan het begin van de twintigste eeuw door het Amazonewoud. Daar ontdekt hij dat het Westen geen monopolie heeft op beschaving. Niemand gelooft hem.

Aah, de natuur. Onlangs kocht ik enkele mooie prints van natuurparken. Niet alleen om de muren van de woonkamer op te fleuren, ook om het lonken van de wildernis er een plekje te geven. Of hoe je exotische natuur kan gebruiken als afleidingsmanoeuvre voor het drukke alledaagse. Zo’n vluchtgedrag is velen niet vreemd, denk maar aan het palmblad of de flamingo die overal opduiken als decoratief motief. Dat is ook het gevoel waar sommige avonturenfilms op inspelen. Die platgetreden paden volgt James Gray’s The Lost City of Z (2016) gelukkig niet, al doet hij eerst geloven van wel.

“De ene kiest ervoor om avontuur veilig in te kaderen, de andere is bereid ervoor te sterven.”

Deze op feiten gebaseerde film vertelt het verhaal van de avonturier Percy Fawcett, gespeeld door Sons of Anarchy-ster Charlie Hunnam, die rond z’n veertigste bezeten raakt van de mythische stad ‘Z’ in het Amazoneregenwoud. Daarna verruilt hij zijn comfortabele familieleven voor het avontuur om uiteindelijk samen met zijn oudste zoon Jack voorgoed in de jungle te verdwijnen. ‘What’s life without a little adventure?’ moet ie gedacht hebben. Ach ja. De ene kiest ervoor om avontuur veilig in te kaderen, de andere is bereid ervoor te sterven.

Snoepreisje

De Amerikaanse cineast James Gray heeft alvast een boontje voor die laatste categorie.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!