Tom De Cock: “Laten we blij zijn dat de adoptieprocedure zo moeilijk is”

Tom De Cock ken je waarschijnlijk van Planeet De Cock, zijn radioprogramma tijdens het spitsuur op MNM. Samen met zijn man adopteerde hij in 2014 een dochtertje: Jasmijn. Tijdens deze vaak vermoeiende procedure schreef hij een boek. ‘En toen kwam jij’ was min of meer het begin van een hele hoop media-aandacht voor Tom. Samen met zijn man kijkt hij tevreden terug op heel de periode. Maar een homokoppel dat een kind adopteert zorgt nog steeds voor ophef. Interview en foto’s door Luca van Turnhout.

Jullie hebben gekozen voor binnenlandse adoptie. Wat houdt dit precies in?
Tom: “Bij binnenlandse adoptie staat een vrouw uit Vlaanderen haar kind af aan de adoptiedienst, omdat ze bijvoorbeeld ongewenst zwanger is, niet voor het kind kan zorgen of andere problemen heeft waardoor de veiligheid van het kind in gevaar komt. De adoptiedienst heeft van te voren al verschillende screenings gedaan en plaatst het kind dan in een geschikt gezin. Maar het is best mogelijk dat daar enkele jaren overheen gaan. Sommige koppels haken af bij zulke screenings. Ze testen of de relatie met je partner sterk genoeg is en komen af en toe kijken hoe het thuis allemaal verloopt. Als je daar niet tegen kan, heeft het volgens mij niet echt zin om deze hele procedure te starten.”

“De testen die je moet doen tijdens de procedure zijn vermoeiend, maar eigenlijk mogen we blij zijn dat ze gebeuren.”

Heb je ooit enige vorm van discriminatie ervaren tijdens jullie adoptieprocedure?
“Tijdens onze weg naar een kindje hebben we geen enkele vorm van discriminatie ervaren. De medewerkers van de adoptiedienst doen hun werk zo goed. De testen die je moet doen tijdens de procedure zijn vermoeiend, maar eigenlijk mogen we blij zijn dat ze gebeuren. In onze samenleving kunnen heel veel mensen kinderen krijgen die er eigenlijk niet geschikt voor zijn.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!