doorgelicht

Toxic friendships: waarom je die ene slechte vriend(in) blijft vergeven

Regina George uit Mean Girls is misschien wel hét voorbeeld van een toxische vriendin: ze zet haar vriendinnen tegen elkaar op, vertelt hun geheimen door en beslist wat ze wel en niet mogen dragen. En ondanks het feit dat ze haar vriendinnen een slecht gevoel geeft over zichzelf, willen ze toch allemaal met haar blijven omgaan. Het lijkt overdreven, maar ook in het echte leven blijven mensen vasthouden aan toxische vriendschappen. Maar waarom eigenlijk? En hoe kan je ontsnappen aan zo’n vriendschap? Illustraties: Kato Trappers

Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt. Zo’n vriendschap kan enorm op je wegen, maar is vaak moeilijk te herkennen als je er middenin zit. Het wordt makkelijker als je nadenkt over wat een goede vriendschap precies is.

Volgens Shasta Nelson, auteur van Frientimacy en Friendships Don’t Just Happen! en oprichter van GirlFriendCircles.com, heeft een goede vriendschap drie basisingrediënten: positiviteit, consistentie en kwetsbaarheid.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Charlotte Wollaert is studente Journalistiek. Als achtjarige schreef ze haar eerste fictieboek en sindsdien heeft de schrijfmicrobe haar niet meer losgelaten. Haar hobbies zijn honden knuffelen, bankhangen, dt-fouten de wereld uithelpen en stevig lachen om haar eigen moppen.

Lees verder in Mensen
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be