Waarom we tradities zo moeilijk kunnen loslaten

Het is 6 uur ’s ochtends in het zuiden van Tunesië en we zijn op weg naar het strand. Zodra de zon hoger boven de horizon hangt, gaat het water haast koken. Het is een hete zomer. Maar we willen het zeewater toch op onze huid gevoeld hebben. Mijn vader zegt dat het water als een medicijn is. Acht kilometer verder langs de kust lekken fabrieken koortsige dromen de zee in. Ik waad het warme water in en voel met iedere stap het lycra aan mijn lijf plakken. De boerkini staat tussen mij en het medicinale water en ik voel mijn bloed koken, al is de zon pas onder de kim vandaan geslopen.

Ik heb mezelf in een keurslijf laten wringen, mijn lijf verborgen op een verlaten strand. Omdat dit het strand is uit mijn vaders kindertijd. Omdat men hier conservatiever is en de lokroep van de imam beantwoordt met gebed in plaats van masturbatie – iets waarvoor ik waarschijnlijk zal branden in de hel als ik vandaag al niet opbrand met de rest van deze aardkloot. Omdat we vaders en hun tradities horen te respecteren. En zo vergeten onze eigen wensen te respecteren.

“Omdat we vaders en hun tradities horen te respecteren. En zo vergeten onze eigen wensen te respecteren.”

Mijn Frans-Algerijnse huisgenote kent het ook. Ze is revolutionair, opgegroeid in progressief Parijs, maar zal nooit roken of drinken in haar vaders bijzijn. Haar tattoos blijven netjes onder haar kleding verscholen. En om goed te maken dat de vriendjes die ze mee naar huis brengt niet islamitisch zijn, zal ze haar onbestaande kinderen wel Arabische namen geven.

Vreemd, die normen en verwachtingen, opgelegd aan dochters in westerse samenlevingen door niet-praktiserende vaders die er zelf al decennia doorbrachten. Vreemd dat zij zo veel belang hechten aan het behoud van een cultuur die in hun eigen geval op losse schroeven staat.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen