Reportage

#Trashtag challenge: milieubewustwording meets sociale media

#Trashtag challenge: milieubewustwording meets sociale media

Het klimaat is een hot topic. Letterlijk dan, maar ook figuurlijk. De Belgische jeugd heeft haar stem meermaals laten horen in Brussel en hier en daar springen er ook burgerinitiatieven uit de grond ten voordele van het milieu. Redactrice Charlotte trok er op uit om deze initiatieven onder de loep te nemen. Vandaag: de challenge die zowat de eerste milieuvriendelijke challenge moet zijn: de #trashtagchallenge! Foto’s: Charlotte Van Campenhout, Kris Van Campenhout & Sibel Taç.

Linde Merckpoel van radiozender Studio Brussel deed het onlangs. Mathias Vergels van de één-serie Thuis ook. Bouba en Fien, nog volk van Studio Brussel, ook al. En nu deed Charlie het ook: de natuur een beetje mooier maken met behulp van enkele restafval- en PMD-zakken. Het moeten de lentekriebels zijn.

Mathias deed het uit pure frustratie. Bouba en Fien deden het voor de Eneco Clean Beach Cup, een jaarlijkse evenement om ons strand op te ruimen. Intussen al goed voor tien edities. En Linde en Charlie? Vanwege de #trashtagchallenge, de meest milieuvriendelijke challenge van Instagram.

De uitdaging bestaat erin dat je een foto neemt met afval achter je, dan ruim je het op en daarna trek je weer een foto met de opgeruimde plaats achter je. Beide foto’s post je ook nog op Instagram et voila, le #trashtagchallenge est fini.

Meer bewustwording in 2019

Het is sinds een maandje een trend geworden, maar het werd eigenlijk al in 2015 gelanceerd door UCO, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in kampeerartikelen. Vier jaar geleden was het succes van de challenge matig. Daar kwam afgelopen maand maart verandering in. Toen postte de Amerikaan Byron Román enkele foto’s op zijn Facebookpagina. Op de twee foto’s stond niet de Amerikaan zelf, maar de Algerijnse milieuactivist Younes Drici Tani. De eerste foto toonde Younes met heel wat afval achter hem en op de tweede foto poseerde hij met al dat afval in vuilzakken. Byron’s post waarin hij oproept om Younes’ voorbeeld te volgen, werd massaal gedeeld en de verspreiding van de hashtag was een feit.

Het beeld dat de #trashtagchallenge in gang zette. Foto: Younes Drici Tani

Dat het nu eindelijk aanslaat – Younes had de foto’s al in maart 2018 op zijn eigen account gepost – is misschien wel hét bewijs dat mensen in 2019 bewuster aan het worden zijn van het milieu. De challenge combineert perfect de huidige alomtegenwoordigheid van sociale media met de stilaan groeiende milieubewustwording. Zoals Linde Merckpoel ook zei in haar vlog: “Ik hou van het instant resultaat en de wetenschap dat er straks een coole foto zal genomen worden en dat er hier niets meer gaat liggen.”

“Dat de #trashtagchallenge nu eindelijk aanslaat, is misschien wel hét bewijs dat mensen in 2019 bewuster aan het worden zijn van het milieu.”

Ondertussen zijn er al zo’n drie verschillende hashtags verbonden aan de challenge: #trashtagchallenge, #trashtag en #basurachallenge. Samen goed voor zo’n 89.379 posts op Instagram – al zullen sommige wel overlappen. Toch zijn dat al heel wat plaatsen die nu al een beetje schoner zijn dankzij dit initiatief. Het is verder ook een wereldwijde challenge: van Afrika tot in Amerika zoals K3 het destijds zo mooi zong.

Van urine tot hondendrol

Charlie heeft haar challenge uitgevoerd op Linkeroever, Antwerpen. Vlakbij de expresweg die richting de stad Antwerpen gaat. Gewapend met een rol restafvalzakken en een rol PMD-zakken trokken we erop uit.

Zoals eerder vermeld, begint deze challenge normaal met het nemen van een foto met het uitverkoren afval achter je. Omdat we echter wat moeilijkheden hadden met het lokaliseren van een hoop afval in Antwerpen – kudos aan de groendienst van de Stad Antwerpen – besloten we het een beetje anders aan te pakken. Eerst namen we een foto van onszelf met lege zakken, daarna hebben we die al wandelend gevuld waarop we nog een foto genomen hebben met de volle zakken.

Dat bleek een goed idee te zijn, want al wandelend zijn we heel wat tegengekomen: van koffiebekers die duidelijk onlangs uit een langsrijdende auto waren gegooid tot schoenen die er al meerdere jaren lagen en ook hondenuitwerpselen die wel in een zakje waren gestoken, maar verder niets. Ook ettelijke flessen met urine in werden gevonden. Gezellig.

“Ondanks de urine en de drollen, kregen we toch een soort rush wanneer we afval vonden. We gingen als ware archeologen te werk.”

Ondanks de urine en de drollen, kregen we toch een soort rush wanneer we afval vonden. We gingen als ware archeologen te werk: een rode tint in het zand was genoeg om het zand er omheen weg te halen. Blikjes die er – aan de roest te zien – al jaren lagen, hebben we eindelijk de rustplaats gegeven die ze verdienen: de blauwe PMD-zak. Kleren waar letterlijk al mos op aan het groeien was, gingen zonder excuus de restafvalzak in.

Op het einde vonden we enkele zakken die duidelijk opzettelijk gebracht en achtergelaten waren. Iemand riep toen heel enthousiast: “Ja, hier is echt veel. Hier is echt gesluikstort!” Op een vreemde manier werden we enthousiast van al dat vies. Na amper een uur wandelen, hadden we al elf(!) zakken gevuld: twee PMD- en negen restafvalzakken. En eerlijk? Het was echt een leuke zondagnamiddag-activiteit.

Ook te combineren met andere challenges!

Daarom een voorstel nu dat de zon weer in het land is om eens te gaan wandelen op een zondagnamiddag met enkele vrienden en/of kinderen en/of de hond. Neem minstens enkele restafval- en een PMD-zakken mee en vul ze. Je kan er ook een wedstrijd van maken: om ter eerst een zak vol of om ter meeste zakken vol per persoon.

Of je kan het misschien combineren met andere challenges:

  • De trash mannequin challenge: stilstaand poseren met de gevulde vuilniszakken. Echte aanrader. (zie foto boven)
  • De trash bucket challenge: een volle zak over je hoofd kappen en ook drie mensen nomineren. Daarna wel opnieuw opruimen!
  • De trash kiki challenge: al dansend en op het lied ‘In my feelings’ van Drake afval opruimen.

Iemand? We zien het graag verschijnen op Instagram! Dweilen met de kraan open? Misschien. Maar als we blijven dweilen, draait iemand die kraan misschien wel eens dicht.

Een dikke merci aan Hamza Boullous, Toogi Dorjbayar, Zola Dorjbayar, Jonelle Luzolele, Seppe Mees en SIbel Taç om samen met mij op een zondagnamiddag afval op te ruimen. En ook aan Ali Attoumani om daarna aan te sluiten, ondanks onze onduidelijke instructies.

Lees alle reportages in de reeks Groene Doeners

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen