De nachtnanny regelt het wel

Anders Bekeken: Tully (2018) van Jason Reitman

In Tully toont Jason Reitman hoe een wolk van een baby toch voor onweersbuien zorgt. Deze dramedy voert immers een vermoeide moeder op die flirt met een depressie, kampt met hoge verwachtingen en redding vindt bij een nanny.

De oude Grieken wisten het al: elk goed verhaal heeft een nanny nodig. Klassieke treurdichters voerden meer dan twee millennia geleden al voedsters ten tonele om als klankbord te dienen voor moederlijke verzuchtingen. Naar die verhaaltechniek hebben Jason Reitman en diens scenarist Diablo Cody – het duo dat eerder samenwerkte voor komische drama’s als Juno (2007) en Young Adult (2011) – goed gekeken. In hun jongste samenwerking Tully vertelt het tweetal Marlo’s verhaal, een doodnormale moeder die samen met haar man en twee onvermoeibare kinderen in een saaie suburb woont. Mét behulp van een nanny.

Als Marlo (Charlize Theron) onverwacht zwanger is van een nakomertje, schiet haar omgeving in een kramp. Na haar vorige zwangerschap belandde ze in een postpartum depressie waardoor Marlo’s man en broer vrezen dat ze opnieuw in een zwart gat zal vallen. Geen ongegronde vrees want Tully toont knap wat Marlo allemaal te verduren krijgt. Niet enkel als zwangere vrouw – de passief-agressieve manier waarop onbekenden haar behandelen (‘drinkt ze nu koffie?’) wordt op een impliciete, haast terloopse manier getoond – maar ook als kersverse moeder die kapot gaat aan het slopende baby-regime en de torenhoge verwachtingen waar je als kersverse mama aan moet voldoen krijgen hun plaats in de film.

The nanny

Gelukkig gaat Marlo tijdig op de rem staan en roept ze de hulp in van Tully (Mackenzie Davis), de nachtnanny die zowel moeder als kind in de watten legt. Op zich is zo’n extra hulp geen overbodige luxe tijdens de eerste maanden, maar het behoort financieel niet meteen tot de mogelijkheden van een modaal tweeverdienersgezin.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen