Kunnen tweelingen telepathisch communiceren?

Wetenschapsliefhebster en fulltime nieuwsgierigaard Stephanie Dehennin zoekt dingen uit die ons allemaal bezig houden, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Van ‘gewoon weten wat de ander denkt’ tot toevalligheden die te mooi of te eng lijken om waar te zijn; er zijn véél verhalen over tweelingen die telepathisch zouden communiceren. Wat gebeurt er hier en hoe verklaren we dat?

De Jim Twins

Jim Springer en Jim Lewis werden bij hun geboorte gescheiden en groeiden op bij verschillende adoptieouders. Toen ze elkaar terugvonden op 39-jarige leeftijd bleken ze nog meer gemeen te hebben dan hun adoptienaam. Beiden waren ze getrouwd en gescheiden van vrouwen die Linda heetten. Beiden hertrouwden ze met een Betty. Hun zonen noemden ze respectievelijk James Alan en James Allan. Bovendien leden ze allebei aan chronische hoofdpijn en waren ze beiden kettingrokers.

Wat een opmerkelijk toeval! Helaas – of gelukkig – zijn toevalligheden als deze geheel mathematisch verklaarbaar. Als je weet dat er ongeveer 100 miljoen tweelingen leven op onze planeet, is het logisch dat er ergens tweelingen zijn die allebei Jim genoemd werden door hun adoptieouders en trouwen met een Linda of Betty. 

Samen geboren, samen sterven

Het quasi identieke DNA van identieke tweelingen verklaart ook waarom ze dezelfde gezondheidsproblemen kennen. Zo ook Julian en Adrian Riester, twee Amerikaanse paters die hun hele leven samen leefden in het klooster van Sint Bonaventure. Op 92-jarige leeftijd stierven ze op dezelfde dag aan een hartaanval. Niet alleen is het logisch dat mensen met zo goed als hetzelfde DNA en dezelfde levensstijl allebei een hartkwaal ontwikkelen, ook de emotionele impact van de dood van de ene kan verklaren waarom de andere kort nadien het loodje legt.

Er zijn een hoop verhalen van tweelingen waarbij de ene voelt wat de andere meemaakt.”

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen