Wanneer verliefdheid verkrachting wordt, of omgekeerd

Anders Bekeken: Una van Benedict Andrews

In de rubriek Anders Bekeken gaat redacteur Johannes niet enkel op zoek naar hoe goed een film is, maar vooral ook naar wat de film ons leert over vandaag. Deze maand: terwijl het broeierige Una de gevaarlijke grens tussen verliefdheid en pedofilie aftast, schippert Benedict Andrews’ debuut van geschift relatiedrama naar intrigerende wraakthriller. Een gebald en dubieus drama dat voorbij ‘goed’ en ‘kwaad’ kijkt.

Het aantal films dat de obsessie van oudere mannen voor jonge meiden onderzoekt, is groter dan je denkt. Sinds Stanley Kubricks verfilming van Lolita, het controversiële boek van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov, gaat er geen jaar voorbij of een film met een gelijkaardige dynamiek of (sub)plot vindt z’n weg naar de bioscoop. Net zoals een man in midlife crisis snakt ook film vaak naar (seksuele) spanning en conflict om vooruit te geraken, lijkt het wel. Mede dankzij die vruchtbare wisselwerking zijn films als American Beauty of Lost in Translation en tv-series als Californication tot klassiekers uitgegroeid.

“Wie een rechtlijnig slachtoffer vs. verkrachter-verhaal verwacht, komt bedrogen uit.”

Vandaag lijkt een verleidelijke jonge meid die het hoofd van een oudere man op hol brengt dan ook een pak onschuldiger dan in 1962, toen Kubricks Lolita de wereld voor het eerst choqueerde. Die bedenking speelt alvast op na het bekijken van Benedicts Andrews filmdebuut Una. Dit intrigerende drama gaat namelijk niet op een schelmachtige, bijna vergoelijkende manier om met de complexe relatie tussen de oudere man en de minderjarige meid, maar zoomt in op de verstrekkende gevolgen van zo’n relatie, vijftien jaar later. Wie echter een rechtlijnig slachtoffer vs. verkrachter-verhaal verwacht, komt bedrogen uit.

Girl next door

De film opent met een beeld van de dertienjarige Una (Ruby Stokes) die onder een boom op een bankje zit in een slaperige residentiële wijk.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen