Wanneer verliefdheid verkrachting wordt, of omgekeerd

Anders Bekeken: Una van Benedict Andrews

In de rubriek Anders Bekeken gaat redacteur Johannes niet enkel op zoek naar hoe goed een film is, maar vooral ook naar wat de film ons leert over vandaag. Deze maand: terwijl het broeierige Una de gevaarlijke grens tussen verliefdheid en pedofilie aftast, schippert Benedict Andrews’ debuut van geschift relatiedrama naar intrigerende wraakthriller. Een gebald en dubieus drama dat voorbij ‘goed’ en ‘kwaad’ kijkt.

Het aantal films dat de obsessie van oudere mannen voor jonge meiden onderzoekt, is groter dan je denkt. Sinds Stanley Kubricks verfilming van Lolita, het controversiële boek van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov, gaat er geen jaar voorbij of een film met een gelijkaardige dynamiek of (sub)plot vindt z’n weg naar de bioscoop. Net zoals een man in midlife crisis snakt ook film vaak naar (seksuele) spanning en conflict om vooruit te geraken, lijkt het wel. Mede dankzij die vruchtbare wisselwerking zijn films als American Beauty of Lost in Translation en tv-series als Californication tot klassiekers uitgegroeid.

“Wie een rechtlijnig slachtoffer vs. verkrachter-verhaal verwacht, komt bedrogen uit.”

Vandaag lijkt een verleidelijke jonge meid die het hoofd van een oudere man op hol brengt dan ook een pak onschuldiger dan in 1962, toen Kubricks Lolita de wereld voor het eerst choqueerde. Die bedenking speelt alvast op na het bekijken van Benedicts Andrews filmdebuut Una. Dit intrigerende drama gaat namelijk niet op een schelmachtige, bijna vergoelijkende manier om met de complexe relatie tussen de oudere man en de minderjarige meid, maar zoomt in op de verstrekkende gevolgen van zo’n relatie, vijftien jaar later. Wie echter een rechtlijnig slachtoffer vs. verkrachter-verhaal verwacht, komt bedrogen uit.

Girl next door

De film opent met een beeld van de dertienjarige Una (Ruby Stokes) die onder een boom op een bankje zit in een slaperige residentiële wijk.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!