Voorpublicatie

Mijlpaal: terugblik op het eerste jaar als vader

Een voorpublicatie uit het boek Vaderklap

Mijlpaal: terugblik op het eerste jaar als vader

Pieter Declercq en Dimitri Desender begonnen het platform ‘Vaderklap’ als inspiratiebron voor jonge vaders. In het gelijknamige boek bundelen ze de ankermomenten van hun eerste jaren als vaders (waarvan jij een exemplaar kan winnen, kijk snel onderaan het stuk). Hier lees je een voorproefje over het eerste jaar als vader – niet de favoriete periode van Pieter. Totdat de interactie, het kruipen en het lachen, alles veranderde.

Een verjaardagstaart bestellen of zelf maken, een cadeautje kopen en familie uitnodigen, het is zover: het eerste verjaardagsfeest. Je bent officieel één jaar vader. Proficiat.

Wat. Een. Jaar.

Er was de schrik. Gaan we nog wel iets kunnen doen zonder vrouw en kinderen? Kunnen we nog op café gaan, in de zetel naar een matchke voetbal kijken of met wat vrienden eropuit trekken? Het is iets waar veel vaders mee worstelen. Ook wij hadden er schrik voor. Veel schrik zelfs.

En zie nu. We gingen op reis met vrouw en kind, gingen fietsen zonder vrouw en kind, bezochten steden, hingen aan de toog met vrienden, lagen samen in de zetel met vrouw en kind.

“Ze dwingen je om de beste versie van jezelf te zijn. Lukt het, dan is dat kicken.” – Jonas

Kinderen dwingen je om alles te geven, om het beste in jezelf naar boven te halen. Voor een grotere uitdaging kom je nooit meer te staan. Je moet en wilt voor hen de beste zijn, maar ook het werk én je vrienden én je familie verwachten dat je er nog altijd voor hen bent. Het is een enorme test.

De schrik vervaagde en maakte plaats voor relativeren. Relativeren van problemen op het werk, drukte of stress. Je kind komt nu op de eerste plaats. Alles draait om je zoon of dochter. De rest maakt in se niet uit.

Tijd blijkt dat eerste jaar nog maar eens zo kostbaar te zijn. De tien dagen vaderschapsverlof vlogen voorbij. In het begin telde je nog in weken, dat ging over in maanden en nu kun je al zeggen: hij is één jaar. Gek hoe snel de tijd vliegt. Nog gekker is het hoe vlot ze alles weten aan te leren.

“Vanaf dag één begin je te relativeren. Alles krijgt een andere dimensie.” – Hendrik

Veel leren ze trouwens in de crèche of bij de onthaalouder. Sta ons toe even de loftrompet af te steken over hun verzorgers. Met indrukwekkend veel enthousiasme zorgen ze dag in, dag uit voor andere dan hun eigen kinderen, voor onze kinderen. We weten dat onze kinderen er veilig en gelukkig zijn en daar zijn we ze enorm dankbaar voor.

Bedankt aan onze vrouwen. Bedankt aan onze kinderen. Jullie maken ons tot de beste versie van onszelf.

Brief aan R. (1 jaar)

Bij elke mijlpaal namen wij, founding vaders van Vaderklap, maar echte vaders van M., R. en A., even de tijd om een brief te schrijven aan onze kinderen. Een terugblik op hun en ons voorbije jaar en een vooruitblik op wat komen zal.

Het is voor ons een manier om de herinnering aan die mijlpaal vast te leggen in woorden.

Dag meisje,

Je bent hier al een jaar, maar ik heb het gevoel dat ik je nu pas leer kennen. In het begin was vooral mama met jou bezig. Ze gaf je de zorgen die je nodig had en ik keek over haar schouder mee. A. had iets meer aandacht van me nodig en jij had voldoende aan moedermelk, zoentjes en je nachtrust.

Maar zachtjesaan ben je onder mijn vel gaan zitten. Je bent stiller, minder aanwezig, maar daarom niet minder geliefd. Ik zie je ogen denken, ik zie je fronsen en zoeken. Je bent actief op zoek naar prikkels en tegelijk ben je de rust zelve.

Samen met je broer ben je ons dierbaarste bezit. Je bent net als ik niet goed in afscheid nemen. Je ogen schieten vol en je huilt zachtjes wanneer we elkaar loslaten. Je hunkert, hangend aan mijn been, vaak om opgetild te worden. Je rijdt het liefst mee op onze armen. Je knuffelt erg intens en geniet ervan om op mijn schouders te liggen.

Je bent bang voor geluiden die je niet kent en dingen die te snel op je afkomen. Je danst, zittend of staand, alsof je het al altijd hebt gekund. Je kunt net stappen, je kunt lachen en je kunt verdrietig zijn. Je bent al brabbelend je identiteit aan het vormen.

Soms kun je al een echte dame zijn. Met halssnoeren om je hals en armbanden rond je arm flaneer je door ons huis. Je bent zorgend. Ondoorgrondelijk, dat ook. Er gebeurt van alles om je heen en ik heb moeite om te lezen wat je werkelijk voelt en denkt. Ik kan moeilijk boos op je worden en heb geen idee hoe dat komt.

Het eten lijkt altijd beter te smaken als je mee aan tafel zit. Zowel voor ons als voor jou. Samen proeven we van de wereld en ik ben benieuwd om te ontdekken wie je in de toekomst zal gaan worden en hoe je de weg ernaartoe zal afleggen. Hoe je met je charmes, charisma en persoonlijkheid jouw wereld eigen zal maken …

Groetjes, Papa

Wil je graag meer lezen van Vaderklap? Wij mogen van Uitgeverij Van Halewyck 5 exemplaren weggeven aan onze abonnees. Stuur een mailtje met je mooiste Vader-Verhaal naar redactie@charliemag.be en wie weet heb jij meteen al een cadeau voor Vaderdag!
Het boek Vaderklap, inspirerende momenten voor vader en kind‘ van Pieter Declercq en Dimitri Desender verschijnt op 1 juni bij Van Halewyck.
Op 10 juni organiseert Vaderklap een heuse Vaderklapdag met animatie, barbecue, kamperen, kampvuur. Inschrijven kan hier.

Schrijf je reactie

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen