Een echte vakantie vier je zonder smartphone

Vanaf 11 juni is het e-i-n-d-e-l-i-j-k gedaan met de roamingtarieven in de Europese Unie. Mijn provider kondigde het aan met een vrolijke sms. Nu kun je tegen hetzelfde tarief als thuis vegeteren op Facebook en werkmail beantwoorden terwijl je in Lissabon op een terras zit! Oké, dat schreef mijn provider natuurlijk niet, maar als je de verschillende kranten las deze week, kon je die conclusie er zelf wel aan verbinden.

Allereerst was er het nieuws dat de smartphone niet bevorderlijk is voor een uitgeruste vakantie. Volgens recent onderzoek kan vier op de tien Vlamingen het niet laten om tijdens de vakantie werkmail te lezen en beantwoorden. “En ze hebben al minstens een week nodig om in vakantiemodus te geraken”, zegt Ralf Caers, professor hr-management aan de KU Leuven in De Morgen. “Pas op het einde van week twee is er volledige rust. Dan blijft er maar weinig tijd over voor ‘echte’ vakantie.”

De Standaard deed daar nog eens een schepje bovenop door te schrijven dat sociale druk om gelukkig te zijn, mensen nog depressiever maakt. En die druk komt deels via de smartphone onze levens binnen, doordat we ons eigen geluk afmeten aan de ‘norm’ die allerlei sociale media de wereld in helpen. Volgens het artikel is het belangrijk dat hulpverleners mensen die depressief zijn leren om anders naar de wereld te kijken: niet al je Facebook-vrienden voelen zich zo goed in hun vel als ze laten uitschijnen.

“Hoe meer Facebook ik verwijderde, hoe meer Facebook erbij kwam.”

Of misschien is er een eenvoudigere oplossing om uitgerust en gelukkig te kunnen zijn: met z’n allen wat minder vaak naar de smartphone kijken. Ik probeerde het zelf. Zo kocht ik een wekker, zodat ik mijn smartphone niet meer voor dat doeleinde hoef te gebruiken. Als de smartphone ’s nachts buiten mijn bereik ligt, ga ik niet meer mijn werkmail beantwoorden als ik niet kan slapen,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!