Geek rubriek

Hoe komt het dat zoveel van mijn vrienden een verjaardag delen?

Hoe komt het dat zoveel van mijn vrienden een verjaardag delen?

Wetenschapsliefhebster en fulltime nieuwsgierigaard Stephanie Dehennin zoekt dingen uit die ons allemaal bezig houden, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Niemand met een Facebookprofiel kan nog doen alsof men iemand’s verjaardag rats is vergeten, want je kan de app niet openen zonder het lichtjes dwingend verzoek iets te schrijven op hun digitale muur, en dat vaak in twee- of drievoud. Ook mensen met een oude school-verjaardagskalender op het toilet hebben het vast al opgemerkt: zelfs met een bescheiden vriendenaantal zijn er opmerkelijk veel mensen die een verjaardag delen. Is dat niet vreemd?

Het korte antwoord is: nee. Om het concreet te maken, de meeste mensen hebben een tweehonderdtal Facebookvrienden. De kans dat in een groep van tweehonderd mensen er twee mensen een verjaardag delen is de volle honderd procent. Maar zelfs als je er een pak minder contacten op nahoudt, blijft de kans op verjaardagsbuddies hoger dan de meesten denken.

Om even uit te testen of jij bij die mensen hoort, stel je jezelf even deze vraag: hoeveel Facebookvrienden heb je nodig om er quasi zeker van te zijn dat er twee een verjaardag delen? En hoeveel heb je er nodig voor een reële kans op een gedeelde verjaardag?

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Stephanie Dehennin is een freelance illustrator en een onverbeterlijke nieuwsgierigaard. Voor Charlie deelt ze de verborgen verhalen en fascinerende feiten die ze vindt in de catacomben van het internet.

Lees verder in Mensen
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be