Geek rubriek

Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke seriemoordenaars?

Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke seriemoordenaars?

Wetenschapsliefhebster en fulltime nieuwsgierigaard Stephanie Dehennin zoekt dingen uit die ons allemaal bezig houden, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Er bestaan nogal wat misverstanden  over vrouwelijke seriemoordenaars. Dat ze bijzonder zeldzaam zijn, bijvoorbeeld. In 1998 verklaarde een gerespecteerde voormalig FBI-profiler nog dat ‘er geen vrouwelijke seriemoordenaars zijn’. Hij zat er flink naast.

Volgens Amerikaanse cijfers worden 17% van alle seriemoorden gepleegd door vrouwen. Dat is een minderheid, maar interessant genoeg zouden maar 10% van alle moorden gepleegd worden door vrouwen. Als we op deze cijfers vertrouwen, zijn vrouwelijke seriemoordenaars dus relatief gezien lichtjes oververtegenwoordigd.

Hoewel vrouwelijke seriemoordenaars net als hun mannelijke tegenhangers verschillende motieven kennen, zijn de meesten vrouwen te classificeren onder de ‘comfort killers’. Ze moorden vooral uit winstbejag en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit in hun directe omgeving. Een goed gekend profiel binnen die comfort killers zijn de Black Widows, vrouwen die hun echtgenoten en minnaars vermoorden om daarna met hun levensverzekering of erfenis een comfortabel leventje te leiden. Hun geprefereerde methode is vergiftiging: het is proper, laat relatief weinig sporen na en is makkelijk te camoufleren als een ‘plotse ziekte’ of gewoon een hartstilstand.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Stephanie Dehennin is een freelance illustrator en een onverbeterlijke nieuwsgierigaard. Voor Charlie deelt ze de verborgen verhalen en fascinerende feiten die ze vindt in de catacomben van het internet.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be