Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke seriemoordenaars?

Wetenschapsliefhebster en fulltime nieuwsgierigaard Stephanie Dehennin zoekt dingen uit die ons allemaal bezig houden, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Er bestaan nogal wat misverstanden  over vrouwelijke seriemoordenaars. Dat ze bijzonder zeldzaam zijn, bijvoorbeeld. In 1998 verklaarde een gerespecteerde voormalig FBI-profiler nog dat ‘er geen vrouwelijke seriemoordenaars zijn’. Hij zat er flink naast.

Volgens Amerikaanse cijfers worden 17% van alle seriemoorden gepleegd door vrouwen. Dat is een minderheid, maar interessant genoeg zouden maar 10% van alle moorden gepleegd worden door vrouwen. Als we op deze cijfers vertrouwen, zijn vrouwelijke seriemoordenaars dus relatief gezien lichtjes oververtegenwoordigd.

Hoewel vrouwelijke seriemoordenaars net als hun mannelijke tegenhangers verschillende motieven kennen, zijn de meesten vrouwen te classificeren onder de ‘comfort killers’. Ze moorden vooral uit winstbejag en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit in hun directe omgeving. Een goed gekend profiel binnen die comfort killers zijn de Black Widows, vrouwen die hun echtgenoten en minnaars vermoorden om daarna met hun levensverzekering of erfenis een comfortabel leventje te leiden. Hun geprefereerde methode is vergiftiging: het is proper, laat relatief weinig sporen na en is makkelijk te camoufleren als een ‘plotse ziekte’ of gewoon een hartstilstand.

Vrouwen moorden vooral uit winstbejag en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit in hun directe omgeving.”

Een schoolvoorbeeld van de Black Widow is de Japanse Chisako Kakehi. Op 70-jarige leeftijd werd ze ter dood veroordeeld voor de moord op haar vierde echtgenoot en twee van haar minnaars, maar vermoedelijk lag haar totaal dodental veel hoger. Maar liefst 10 mannen waar Kakehi een relatie mee had, zouden onverklaarbaar zijn doodgevallen. In de lichamen van twee van hen werden sporen van cyanide gevonden. In totaal zou Kakehi bijna 8 miljoen euro levensverzekeringen hebben opgestreken. Van spijt bleek Kakehi niet al te veel last te hebben. “Zelfs al word ik morgen geëxecuteerd”,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen