Ode aan de gekleurde soldaat

en wachten op de oorlogsfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah

11 november 2018. Honderd jaar Wapenstilstand, honderd jaar herdenkingen over die Groote Oorlog. Honderd gemiste kansen om de geschiedenis eens echt eer aan te doen door het verhaal te vertellen van élke soldaat die meestreed. Wat we in deze polariserende tijden nodig hebben, is de kracht van een gemeenschappelijk verhaal, bij voorkeur verfilmd door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Foto: Sarah Van Looy

Op niet echt koude (het is 6 november en straks zal het kwik stijgen tot niet minder dan 18 graden!), maar vooral donkere herfstdagen raak ik opnieuw verknocht aan de traditionele beeldbuis. Ik ben nu eenmaal een nostalgicus van het eerste uur.

Honderd duusd miljard nieuwe series op Netflix, maar ik blijf voor de honderd duusd miljardse keer naar Friends kijken. Ook op ‘den gewone tv’ moet ik toegeven nog steeds het honderd duusd miljardste seizoen van de Slimste Mens Ter Wereld te volgen. En op Eén kijk ik naar de herhaling van In Vlaamse Velden.

Die tv-reeks wordt niet zomaar opnieuw uitgezonden. 11 november is in aantocht. Meer bepaald 11 november 2018, dus de honderdste viering van Wapenstilstand. Je kan er prat op gaan dat de herdenkingen je de komende week rond de oren zullen vliegen. En terecht, want ook honderd jaar na de loopgravenoorlog in de Westhoek raakt het vele mensen. En niet alleen de kleinkinderen van witte soldaten.

“100 jaar na de loopgravenoorlog in de Westhoek raakt het vele mensen. En niet alleen de kleinkinderen van witte soldaten.”

Mondjesmaat komt er meer aandacht voor de rol die gekleurde soldaten hebben gespeeld tijdens de Eerste, maar ook Tweede Wereldoorlog. Dat er in koloniale tijden stiefmoederlijk werd omgesprongen met de nagedachtenis van geïmporteerd kanonnenvlees uit de kolonies is nog ergens begrijpelijk. Maar honderd jaar na datum mogen we wel meer verwachten.

Toch wordt nog al te vaak de wereldgeschiedenis gereduceerd tot een louter eurocentrische geschiedenis.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen