Radicaliseren tot wielerterrorist

De voorjaarszon heeft de afgelopen weken meermaals met mijn gevoelens gespeeld. Een fuckboy is er niets tegen. Tussen de maartse buien en aprilse grillen door waagde ik me op nieuw terrein, op glad ijs: de fiets. Voor iemand die jarenlang met de auto naar het werk pendelde en al enige tijd in eigen stad met het openbaar vervoer op haar bestemming probeert te geraken, voelt het haast als opnieuw leren fietsen.

Technisch gezien kan ik het wel. Ik heb het geleerd als kind. Maar ik blijk er echt geen talent voor te hebben. Een blikken doos rondom mij als harnas voelt ook net iets veiliger dan een fluo hesje. Maar in deze tijden probeer ook ik milieubewust te zijn en vaker de fiets te nemen. Enfin ja, wat ik eigenlijk bedoel: soms, wanneer ik weer eens aan de late kant ben, is binnendoor fietsen echt sneller dan op de tram wachten die nog een omweg zal maken.

“Jarenlang automobilist zijn, zorgt dan weer voor een ingewikkelde relatie met de fietsers zelf.”

Het gebrek aan talent – nee, er is echt geen Jolien D’Hoore aan mij verloren gegaan – gaat logischerwijs gepaard met een moeizame verstandhouding met de stalen ros. Jarenlang automobilist zijn, zorgt dan weer voor een ingewikkelde relatie met de fietsers zelf, vooral met de Sagan wannabe’s: de wielertoeristen.

Doorgaans kwam ik de wielertoeristen vooral tegen op de plattelandswegen waar ik opgroeide. Als de eerste lentezon doorbreekt, kan je er je klok haast op gelijk zetten: de wielertoeristen terroriseren in zwerm de weg, nààst elkaar rijdend in plaats van achter elkaar, natuurlijk. En als je hen al wandelend passeert, trakteren ze je meestal nog eens ongevraagd op een fluitconcert. Wielerterrorisme. Yes, I said it.

Door naar de stad te verhuizen, kreeg ik ineens te maken met een ander soort wielerterrorisme. De fietsers rijden niet per se in zwerm,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: