Het verschroeiende familieportret

Anders Bekeken: Wildlife (2018) van Paul Dano

Momenteel verzamelen families zich niet enkel rond de kerstboom of feestdis, ook op het witte doek troepen ze vandaag gezellig samen. Kijk maar naar eindejaarsfavorieten als Roma, Shoplifters én Wildlife. In dit verstilde familieportret kijkt Paul Dano toe hoe het liefdesgeluk van een koppel stilaan vergeelt.

Het Amerika van de jaren 1950 droomde van drie dingen: het ideale gezin, grote welvaart en pijlsnel klimmen op de sociale ladder. Toen de jaren 1960 op zijn einde liepen en jongeren het voor het zeggen kregen, veranderden deze pittoreske visioenen van de oude conservatie garde plots in ‘s lands grootste nachtmerrie: je moest volop vrij zijn en in het moment leven.

Met Wildlife mikt Paul Dano, die voor het eerst achter de camera kruipt om Richard Fords gelijknamige roman te verfilmen, zijn geduldig observerende blik op dat historische kantelpunt. Hoe? Door in te zoomen op een mooi gezinnetje dat in een proper aangeharkte suburb leeft in het Amerikaanse Montana van 1960. Na enkele omzwervingen komt de werkzoekende Jerry Brinson (Jake Gyllenhaal) daar met zijn mooie vrouw Jeanette (Carey Mulligan) en hun tienerzoon Joe (Ed Oxenbould) aan, om er een gezellig huisje in een nette buitenwijk te betrekken.

Het plaatje is compleet: hun Amerikaanse droom kan beginnen.

Smeulende smart

Ook Dano gaat mee in die onbezorgde droomwereld die het jonge gezin net betrekken: hij schildert met mooie landschapstaferelen, zorgt voor kreukvrije beelden, rimpelloze gezichten en geeft zijn nostalgische wereld vorm met kraaknette decors die je zo naar het naoorlogse Amerika flitsen. Dat er in de verte enkele bosbranden woekeren, zorgt dan ook niet meteen voor de nodige sirenes. Buiten wat rookwolken en een bus die regelmatig een lading brandweermannen oppikt, lijkt dat allemaal wel mee te vallen.

” Dano blijft ver weg van tranentrekkerij,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen