Het verschroeiende familieportret

Anders Bekeken: Wildlife (2018) van Paul Dano

Momenteel verzamelen families zich niet enkel rond de kerstboom of feestdis, ook op het witte doek troepen ze vandaag gezellig samen. Kijk maar naar eindejaarsfavorieten als Roma, Shoplifters én Wildlife. In dit verstilde familieportret kijkt Paul Dano toe hoe het liefdesgeluk van een koppel stilaan vergeelt.

Het Amerika van de jaren 1950 droomde van drie dingen: het ideale gezin, grote welvaart en pijlsnel klimmen op de sociale ladder. Toen de jaren 1960 op zijn einde liepen en jongeren het voor het zeggen kregen, veranderden deze pittoreske visioenen van de oude conservatie garde plots in ‘s lands grootste nachtmerrie: je moest volop vrij zijn en in het moment leven.

Met Wildlife mikt Paul Dano, die voor het eerst achter de camera kruipt om Richard Fords gelijknamige roman te verfilmen, zijn geduldig observerende blik op dat historische kantelpunt. Hoe? Door in te zoomen op een mooi gezinnetje dat in een proper aangeharkte suburb leeft in het Amerikaanse Montana van 1960. Na enkele omzwervingen komt de werkzoekende Jerry Brinson (Jake Gyllenhaal) daar met zijn mooie vrouw Jeanette (Carey Mulligan) en hun tienerzoon Joe (Ed Oxenbould) aan, om er een gezellig huisje in een nette buitenwijk te betrekken.

Het plaatje is compleet: hun Amerikaanse droom kan beginnen.

Smeulende smart

Ook Dano gaat mee in die onbezorgde droomwereld die het jonge gezin net betrekken: hij schildert met mooie landschapstaferelen, zorgt voor kreukvrije beelden, rimpelloze gezichten en geeft zijn nostalgische wereld vorm met kraaknette decors die je zo naar het naoorlogse Amerika flitsen. Dat er in de verte enkele bosbranden woekeren, zorgt dan ook niet meteen voor de nodige sirenes. Buiten wat rookwolken en een bus die regelmatig een lading brandweermannen oppikt, lijkt dat allemaal wel mee te vallen.

” Dano blijft ver weg van tranentrekkerij,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen