Het WK in Rusland: hypocriete boel of kans om homorechten te verbeteren?

Het Wereldkampioenschap Voetbal is controversieel dit jaar. Vorig jaar stond gastland Rusland nog in de kijker vanwege concentratiekampen waar homo’s werden gemarteld en vermoord. Er gaan stemmen op om het toernooi te boycotten, omdat een WK in Rusland oorlog, geweld en discriminatie sponsort. Maar kan het WK ook een kans zijn om verandering te creëren?

Na de val van de Sovjet-Unie in het begin van de jaren 90 werd het leven relatief beter voor de holebi+ gemeenschap in Rusland. Er was ook een meer ontwikkelde LGBT+ gemeenschap in zowel Moskou als Sint-Petersburg. “Die is er trouwens nog steeds,” zegt Rémy Bonny, specialist op het vlak van LGBT+ politiek in Oost-Europa. Maar toen de conservatieve en religieuze president Vladimir Poetin in 2000 aan de macht kwam, ontstond er een nieuwe interne vijand in Rusland: alles wat niet past binnen het denkbeeld van de traditionele orthodoxe familie.

Onder andere homo- en vrouwenrechten werden ingeperkt. Bonny: “Sinds Poetin aan de macht kwam, is de LGBT+ gemeenschap van een situatie met een beetje vrijheid, naar een situatie met geen vrijheid gegaan. Het nationalistische discours van Poetin zorgde er voor dat neonazi-groeperingen zich gesterkt voelden in hun daden en bleven doorgaan.” Voor feminisme en LGBT+ rechten is er weinig plaats in Rusland.

“Rusland is een prachtig land, maar we worden aan ons lot overgelaten. Ik heb het gevoel dat ik nergens thuishoor.”

Zo kreeg ook Nastya Mak, een lesbienne uit Moskou, te maken met discriminatie. Zij belandde op straat nadat haar huisbazin erachter kwam dat ze niet hetero was. Daarnaast werd ze op het hoofd geslagen met een fles in een supermarkt en niemand deed iets. “Mensen leven hier in angst. De politie doet enkel iets wanneer er een messteek of moord aan te pas komt. Rusland is een prachtig land, maar we worden aan ons lot overgelaten. Ik heb het gevoel dat ik nergens thuishoor.”

“Ik ken ook een koppel van twee vrouwen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen