Reportage

Het WK in Rusland: hypocriete boel of kans om homorechten te verbeteren?

Het WK in Rusland: hypocriete boel of kans om homorechten te verbeteren?

Het Wereldkampioenschap Voetbal is controversieel dit jaar. Vorig jaar stond gastland Rusland nog in de kijker vanwege concentratiekampen waar homo’s werden gemarteld en vermoord. Er gaan stemmen op om het toernooi te boycotten, omdat een WK in Rusland oorlog, geweld en discriminatie sponsort. Maar kan het WK ook een kans zijn om verandering te creëren?

Na de val van de Sovjet-Unie in het begin van de jaren 90 werd het leven relatief beter voor de holebi+ gemeenschap in Rusland. Er was ook een meer ontwikkelde LGBT+ gemeenschap in zowel Moskou als Sint-Petersburg. “Die is er trouwens nog steeds,” zegt Rémy Bonny, specialist op het vlak van LGBT+ politiek in Oost-Europa. Maar toen de conservatieve en religieuze president Vladimir Poetin in 2000 aan de macht kwam, ontstond er een nieuwe interne vijand in Rusland: alles wat niet past binnen het denkbeeld van de traditionele orthodoxe familie.

Onder andere homo- en vrouwenrechten werden ingeperkt. Bonny: “Sinds Poetin aan de macht kwam, is de LGBT+ gemeenschap van een situatie met een beetje vrijheid, naar een situatie met geen vrijheid gegaan. Het nationalistische discours van Poetin zorgde er voor dat neonazi-groeperingen zich gesterkt voelden in hun daden en bleven doorgaan.” Voor feminisme en LGBT+ rechten is er weinig plaats in Rusland.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Inke Gieghase (22) is schrijver, spoken word artiest en journalist. Via de media wil die diversiteit in al haar glorie zichtbaar maken. Inke schreef al voor De Morgen, Charlie Magazine, ZIZO, BILL en is momenteel bezig aan een debuutroman.

Lees verder in Wereld
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be