Interview

“Ontdoe je van alle bullshit en word wie je eigenlijk altijd al was”

Lies Deboiserie is zelfliefde-expert

“Ontdoe je van alle bullshit en word wie je eigenlijk altijd al was”

Zelfliefde. Aan de ene kant horen we dat alles begint bij het houden van jezelf, maar aan de andere kant lijkt het aardrijk nog altijd keihard te teren op onze onzekerheid. Die spagaat begint nu toch stilaan op de zenuwen te werken. Lies Deboiserie is zelfliefde-expert en geeft ons een snelcursus selflove. “Als je van jezelf houdt, kan de rest je niks meer maken.” Foto’s: Jarod Mauws

Lies Deboiserie (40) besloot negen jaar geleden het roer om te gooien en veranderde haar juridische koers naar die van zelfliefde. Sindsdien helpt ze als life-coach vrouwen om meer van zichzelf te houden en zo meer uit het leven te halen. Tegenwoordig schieten de coaches en experten als paddenstoelen uit de grond. Op de vraag wat van haar zo’n expert maakt, antwoordt Deboiserie dat ze meer dan veertig cursussen en opleidingen heeft gevolgd en dat ze zich elke dag probeert bij te scholen door veel te lezen over het thema zelfliefde.

Je noemt jezelf dus expert zelfliefde? Wat is zelfliefde precies?
“Zelfliefde is een groot woord met voor iedereen een andere betekenis. Voor mij draait het voornamelijk rond zelfaanvaarding, ook uiterlijk (je moet niet mooi zijn voor een ander), maar de focus ligt vooral op het innerlijke. Ook de, voor jou, negatieve kanten horen erbij en die kan je leren accepteren.

Het loslaten van het verleden is daarbij een belangrijk onderdeel. Door de jaren heen hebben we geleerd onszelf zodanig hard op anderen af te stemmen dat we daarin onszelf wegcijferen en onszelf onbewust een soort van rol aanleren. We moeten zus of zo zijn. Dit mag je wel en dit mag je niet. Ontdoe je van alle bullshit die jij niet bent. Wie ben je wel? Waarom doe je wat je doet? Doe je iets omdat jij er gelukkig van wordt of doe je het in functie van anderen?”

Je speelt toch altijd een soort van rol? Die van moeder, werknemer, vriendin?
“Dat zijn eerder functies waarbij verschillende verantwoordelijkheden komen kijken, maar waarin je wel jezelf kunt zijn. Als moeder kan je bijvoorbeeld de opvoedtechniek kiezen die bij je past. Je kunt leren om het op een respectvolle manier aan te geven als je je gedwongen voelt iets te doen dat niet bij je past op de werkvloer. Als je je ergens niet gelukkig voelt, heb je twee keuzes: in de situatie blijven en je erbij neerleggen of het roer omgooien en een leven leiden dat jou gelukkig maakt.”

“Er wordt ons aangeleerd te leven in functie van anderen. De maatschappij lijkt te bepalen hoe wij ons leven moeten leiden.”

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
“Ik zeg niet dat het makkelijk is. Eens je je bewust bent van het feit dat je iets wil veranderen, is dat juist enorm confronterend. Er zijn vrouwen die mij eerst vijf jaar volgen voordat ze de stap durven zetten om zich in te schrijven voor een cursus uit schrik voor het onbekende of de reacties van de buitenwereld. Het blijkt nog altijd niet algemeen aanvaard dat je aan jezelf wil werken.”

Waarom niet?
“Omdat ons aangeleerd wordt te leven in functie van anderen. De maatschappij lijkt te bepalen wat goed of slecht is en hoe wij ons leven moeten leiden. Van dat idee moeten we dus af. Dat kost tijd. Vaak gaan er jaren voorbij voordat je echt voor jezelf durft te kiezen, met vallen en opstaan. Je kunt niet van de ene op de andere dag van jezelf houden. En onderweg zijn er altijd externe prikkels die je uit balans kunnen brengen, ook al moet je ook durven fouten maken.”

Wat is precies de eerste stap?
“Jezelf bewust worden van het feit dat je jezelf aanpast aan anderen en dus niet helemaal jezelf bent. Vanaf het moment dat je besluit iets te willen veranderen, kan je echt gaan werken aan jezelf.”

“Zelfliefde is geen vorm van egoïsme. Het is net egoïstisch als je jezelf niet graag zou zien, omdat je daarmee de mensen onthoudt van de beste versie van jezelf.”

Hoe doe je dat dan?
“Eerst ga je uitzoeken wie je precies bent. Eén van de basisoefeningen waar ik mee werk is het spiegelwerk, letterlijk voor de spiegel gaan staan, jezelf in de ogen kijken en zeggen ‘ik hou van jou zoals je bent’ en kijken wat er allemaal boven komt. Zeer confronterend, want die zin kan verdriet, boosheid of soms ook helemaal niks oproepen. Emoties tonen is vaak moeilijk voor veel mensen, omdat er nog een beetje een taboe op zit. Zeker in de spirituele wereld wordt boosheid soms gezien als iets slechts, maar ik vind het belangrijk dat ook die negatieve emoties geuit mogen worden.

Om emoties op een gezonde manier te uiten, heb je geen tegenpartij nodig. Emotie is iets van jezelf en gaat over jou en niet over een ander. Iemand raakt die emotie misschien aan, maar heeft er in principe niks mee te maken. Zie het als een uitnodiging om ermee aan de slag te gaan. Dat hoeft niet als die persoon die de emotie triggerde tegenover je zit, stop ze even in de koelkast en ga er daarna mee aan de slag. Zorg er wel voor dat je gevoelens niet te lang opkropt, want dan ontploft de hele boel binnen de kortste keren.”

Is zelfliefde een vorm van egoïsme of narcisme?
“Het is net egoïstisch als je jezelf niet graag zou zien, omdat je daarmee de mensen onthoudt van de beste versie van jezelf. Houden van jezelf is naar mijn mening niet egoïstisch. Het sluit niet uit dat je anderen te kort doet. Je zet jezelf niet boven anderen, maar eerder op gelijke hoogte. Je wordt een beter mens door van jezelf te houden. Daardoor word je ook een beter mens voor anderen. Je energie verandert waardoor je alles met meer overtuiging en liefde kunt doen.”

Helpt zelfliefde de banden/relaties met anderen te verbeteren en hoe?
“Ja, alles verandert. De band met partners, ouders, vrienden, … Eigenlijk alle relaties verbeteren omdat je geen bevestiging meer zoekt bij de ander. Op die manier laat je ook niet toe dat anderen op jou leunen voor hun geluk. Je houdt jezelf tegelijkertijd dus ook verantwoordelijk voor je ongeluk. Dat is soms hard. Het is makkelijk om met de vinger te wijzen en te zeuren over dat je baas een eikel is en jij daardoor slecht in je vel zit. Maar eens je beseft dat jij alles in de hand hebt, betekent het dat jij nu naar jezelf mag kijken en andere keuzes kan maken. Durf kansen te creëren en die ook te grijpen. Zekerheid heb je nooit. Zekerheid is een door ons zelf gecreëerd concept in ons hoofd.”

“Alle relaties verbeteren omdat je geen bevestiging meer zoekt bij de ander. Op die manier laat je ook niet toe dat anderen op jou leunen voor hun geluk.”

Betekent zelfliefde soms ook loslaten?
“Zeker. Maar soms ook losgelaten worden. Je kiest niet alleen voor jezelf wanneer je nee zegt tegen mensen. Je houdt hen ook meteen een spiegel voor waardoor sommigen kiezen om dat uit te weg te gaan en jou dus gaan loslaten. Mensen vinden het confronterend dat je niet voor hen kiest, maar voor jezelf. Waar ik vroeger heel zalvend was in mijn antwoorden. Ik zeg nu waar het op staat. De mensen die daarna overblijven, zijn degenen waarvan je weet dat je er wat aan hebt en andersom.”

Maar afstand nemen van je vader of moeder kan toch niet zomaar? Het blijft familie. Hoe doe je dat?
“Je kunt van iedereen afstand nemen in je leven. Zelfs al is het je mama. Het is een kwestie van durven. Als je moeder je elke dag belt en je wordt er doodongelukkig van, durf daar dan grenzen in te stellen. Die grens gaat jullie band uiteindelijk alleen maar versterken. Het doet even pijn in het begin, maar uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Omdat jij haar zaken niet meer kwalijk neemt zal de energie tussen jullie vrijer stromen.”

“Ik zeg nu waar het op staat. De mensen die daarna overblijven, zijn degenen waarvan je weet dat je er wat aan hebt en andersom.

Is zelfliefde een voorwaarde voor een gelukkig leven?
“Ik vind van wel. Alles begint bij het houden van jezelf. In 2010 kreeg ik een burn out omdat ik me altijd aanpaste aan anderen. Het boek ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay heeft mij toen enorm geholpen en ook haar cursussen gaven me een goede basis om op verder te gaan. Ik stopte met mijn job als juridisch medewerker en ik heb sindsdien nooit meer iets juridisch gedaan. Het voelde gewoon niet als mezelf en heb dan ook alle bruggen verbrand. Na een half jaar lang kei hard aan mezelf te hebben gewerkt, heb ik mezelf eindelijk gevonden.”

Hoe weet je nou eigenlijk of je echt jezelf bent?
“Haha! Moeilijke vraag! Als je de erkenning van buitenaf niet meer nodig hebt, ben je wie jij bent. Dat je niet meer op Facebook gaat kijken hoeveel likes je hebt bijvoorbeeld. Dat je op je job durft zeggen: “Sorry, maar kan je iemand anders zoeken voor deze taak, want dit wil ik niet.” Het is fantastisch dat je zelf alle controle hebt over hoe jij met zaken omgaat of hoe je ze ziet. Alles is uiteindelijk een vorm van perceptie en jij hebt dat zelf in de hand.”

Foto’s: Jarod Mauws

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen