FAQ’s

Hoe komt het dat het geld van de fundraising op is?
Waarom hebben jullie een fundraising georganiseerd terwijl jullie toekomst onzeker was?
Hebben jullie echt alles gedaan om een oplossing te zoeken?
Kan ik Charlie in 2020 blijven lezen?
Ga ik nog iets horen van de mensen die voor Charlie schreven?
Hoe zit het met mijn abonnement?

Hoe komt het dat het geld van de fundraising op is?

In onze fundraising beloofden we dat we met het opgehaalde budget een jaar verder konden. Met het budget maakten we meer dan 300 online artikels, een twintigtal online video’s en 2 print magazines. We hebben, ondanks ons beperkte budget, altijd kwaliteit geboden, zowel in inhoud als in vorm. Maar naast het publiceren van stukken, komen er heel wat andere zaken kijken. Er zijn de druk- en distributiekosten, het abonnementenbeheer en de klantenservice, IT en webdesign, marketing & sales, en de administratie en sociale media om op te volgen. Al die dingen kosten tijd en geld.  Als kleine speler hebben we bovendien niet altijd de beste voorwaarden qua druk en distributie, voordelen die grote spelers wel hebben en waar ze zelfs overheidssteun voor krijgen. Meer daarover, lees je hier.

Waarom hebben jullie een fundraising georganiseerd terwijl jullie toekomst onzeker was?

Toen we begin dit jaar onze fundraising startten, was het Vlaams Journalistiek Fonds net opgericht. Dat fonds zou werk maken van een ‘toekomstgerichte ondersteuning van onafhankelijke online media’. Dat gaf onze hoop voor 2020. Tegelijk liepen er verschillende gesprekken met mediahuizen en uitgeverijen. We dachten in januari dat er hoe dan ook een oplossing uit de bus zou komen en Charlie in 2020 een nieuwe doorstart zou kunnen maken. Helaas liep het anders uit. Meer daarover lees je hier en hier.

Hebben jullie écht alles gedaan om een oplossing te zoeken?

Met de hand op het hart: ja. Onze hoofdredacteur spendeerde het voorbije jaar meer tijd in meetingruimtes met mediabazen dan op de redactie. We onderzochten de piste van structurele subsidies, een overname door een grotere speler, een structurele samenwerking met een mediapartner en andere samenwerkingen met bedrijven.
Maar Vlaanderen blijft een kleine regio, en het medialandschap staat hier onder druk door de dalende verkoop in printnummers en de uitdagingen die online journalistiek bieden. Het Vlaams Journalistiek Fonds zou een antwoord bieden op dit probleem maar werd in november afgeschaft onder het nieuwe regeerakkoord. De grote besparingen in de culturele en mediasector zorgen voor veel ongerustheid, waardoor nieuwe projecten geen prioriteit meer hebben.

Kan ik Charlie in 2020 blijven lezen?

Ja. In januari zorgen we voor een lichte restyling van de site zodat die kan blijven leven. We merken dat oudere stukken vaak herlezen of herontdekt worden, en ook dat leerkrachten soms gebruik maken van onze reportages in hun lessen. Tot 31 december kan je nog steeds een bookzine (of pakket) kopen in onze webshop. Als je een aandenken wil aan Charlie, wacht je best niet te lang, want een deel van onze edities is al uitverkocht. De onverkochte bookzines doneren we in januari aan organisatie Femma die in 2020 haar honderdste verjaardag viert.

Ga ik nog iets horen van de mensen die voor Charlie schreven?

Uiteraard. Enkele Charlies die bij ons hun eerste stappen in de journalistiek en media zetten, zijn intussen actief op de grotere podia. Dalilla Hermans heeft een tweewekelijkse column bij De Standaard. Soe Nsuki toert met haar eigen one-woman-show en seksuoloog Wim Slabbinck zie je elk jaar als expert op Blind Getrouwd, of op een event waar hij lezingen geeft over seksualiteit. Journalist Ann-Marie Cordia schrijft ook voor De Morgen en redactrice Annelies Van Belle is een van de krachten achter kunstmagazine The Art Couch. Meerdere Charlies hebben intussen ook een boek uit, zoals voormalig chef redactie Selma Franssen, hoofdredacteur Jozefien Daelemans en columniste Zita Theunynck. Ongetwijfeld zal je de komende jaren nog meer van hen en andere redacteurs horen.

Hoe zit het met mijn abonnement?

Alle abonnees die in 2019 lid werden, hebben intussen hun twee printnummers ontvangen. Moest dat van jou toch nog niet zijn aangekomen, kan je contact opnemen met ons via abonnees@charliemag.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen